Općina Stari Grad: Ponosni na rad Centra za promociju i unapređenje zdravlja

Centar za promociju i unapredjenje zdravlja stari grad – press 1

U Općini Stari Grad danas je upriličeno predstavljanje rezultata rada Centra za promociju i unapređenje zdravlja u Kantonu Sarajevo, koji je osnovan 2. juna prošle godine. Mahir Selmanović, predsjednik NVO Generacija, koja upravlja centrom istakao je kako su za kratko vrijeme postignuti odlični rezultati, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, nakon sedam mjeseci, izuzetno su ponosni na rad i rezultate koje je centar ostvario.

“Za kratak period od otvaranja prvog ovakvog centra u Kantonu Sarajevu, na inicijativu Općine Stari Grad i načelnika Ibrahima Hadžibajrića, došli smo do izuzetnih rezultata, koje smo željeli prezentirati javnosti. Centar je postao servis građana, ne samo Općine Stari Grad, nego cijelog Kantona Sarajevo. Centar je kreirao određene zdravstvene programe u cilju promocije unapređenja zdravlja, ne samo osoba treće dobi, nego i generacijskog niza, što podrazumijeva predškolski i školski uzrast. Naročito nam je bitno promovisati zdrav stil života ili aktivnosti koje su bitne za pravilan rast i razvoj djeteta”, kazao je Selmanović.

Dodao je da su prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) upravo djeca jedna od najrizičnijih grupa, jer se tada, uslijed načina života, pojavljuju zdravstveni problemi, koje je kasnije jako teško izliječiti.

“Pružali smo određene zdravstvene programe za radno sposobnu populaciju i za osobe treće dobi. Aktivnosti koje su sprovode su svakodnevno terapijsko vježbanje. Imamo četiri grupe ljudi koji svakodnevno dolaze na taj program. Zatim medicinsko savjetovalište, programi iz oblasti fizikalne terapije i fizikalnih procedura, besplatni zdravstveni pregledi, ostvarivanje zdravstvenih prava kao što su na primjer dobijanje slušnih aparata ili određenih pregleda koji mogu biti od koristi osobama treće dobi. Tu su i kreativne radionice kroz koje motivišemo osobe treće životne dobi da budu i dalje produktivni u svom životu”, istakao je Salmanović.

Predsjednik NVO Generacija naglasio je da je naredni cilj centra da zdravstvene programe podignu na viši nivo i da u KS naprave veći centar, koji će biti dostupan za sve generacije.

Za projekat Centra za promociju i unapređenje zdravlja Općina Stari Grad dobila je nagrada Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za 2017. godinu u domenu unapređivanja položaja starijih osoba.

Centar je posvetio posebnu pažnju majkama i djeci sa posebnim potrebama za koje je zajedno sa Javnom ustanovom Mjedenica organizovao dvomjesečni pilot projekat kroz koji su majkama pružili dvomjesečni program terapijskog vježbanja.

Centar je za sedam mjeseci djelovanja dobio 278 registrovanih članova, 426 korisnika terapijskog vježbanja i 250 korisnika fizikalnog programa.