Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Stari Grad proslavila 40. rođendan

stari grad rodjendan1
Foto: D. Begović

Prezentacijom i degustacijom brojnih proizvoda kao i nagradama za građane, sarajevska općina Stari Grad proslavila je 40. rođendan, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj građana okupio se danas na platou ispred zgrade općine gdje su postavljeni štandovi sa različitim proizvodima. Uposlenice općine jutros su obradovale prve korisnike usluga u Šalter sali. Neki od njih dobili su torte, kafu, pakete slatkih proizvoda, ali i nagradna putovanja.

Načelnik općine Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je da je 16. decembra 1977. godine zvanično ova općina odvojena od općine Centar. Međutim, kako je kazao, općina Stari Grad je puno starija općina nego tih 40 godina u novijoj historiji.

“Obzirom da je Grad Sarajevo nastajao od općine Stari Grad i širio se prema općini Centar, kasnije Novo Sarajevo, Novi Grad. Uže starogradsko jezgre, današnja Baščaršija, to nikad i nije bilo naseljeno mjesto, to su uglavnom bile radnje koje su se tu nalazile, a ljudi su uglavnom živjeli na perifernim dijelovima Sarajeva”, pojasnio je Hadžibajrić.

Samim tim, istakao je načelnik općine Stari Grad, posebno u poslijeratnom periodu, ta općina je doživjela poprilično veliku rekonstrukciju.

“Mada je ta rekonstrukcija, kada je u pitanju Stari Grad, krenula već ‘70-ih godina. Velika rekonstrukcije je bila ‘80-ih godina, pred samu Olimpijadu. U periodu agresije na BiH bila su ogromna razaranja na području naše općine. I mi smo u ovom periodu sve kulturno-historijske spomenike, koje smo mi bili u mogućnosti, za koje smo se mi pitali, obnovili. Mi faktički nemamo više nijednog kulturno-historijskog spomenika kada je u pitanju općina Stari Grad, a da smo u nadležnosti, da možemo krenuti u nekakvu obnovu”, naglasio je Hadžibajrić.

Imaju, pojasnio je, nažalost, još par objekata koji nisu ni vraćeni na korištenje općine Stari Grad, a koji predstavljaju poprilično ružnu sliku. Hadžibajrić je izrazio nadu da će se taj problem vrlo brzo riješiti.

Govoreći o današnjem slavlju načelnik je izjavio da su u pitanju otvorena vrata u sklopu kojih su za sve građane, prije svega općine Stari Grad, ali i sve ostale, omogućili oko 150 poklona.

Dotakao se i strateških pravaca ove općine kazavši da već imaju plan razvoja do 2025. godine. Turizam i ugostiteljstvo su kao osnovne dvije grane, te da se pokušavaju sačuvati stari zanati.

“Općina Stari Grad nikada nije imala industrijske zone niti može da ima kao druge općine”, pojasnio je Hadžibajrić.

Potvrdio je i da su 100 posto popunjeni hotelski kapaciteti za novogodišnje praznike.

“Što se tiče Nove godine hoteli su 100 posto popunjeni”, dodao je Hadžibajrić.