Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Stari Grad stipendira 79 nadarenih učenika i studenata

BiH

stipendije

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore s nadarenim starogradskim učenicima i studentima koji su na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama, a koji će u narednih devet mjeseci biti stipendisti Općine Stari Grad. Da bi to postali, učenici srednjih škola morali su imati najmanju prosječnu ocjenu 4,80, a studenti fakulteta /akademija i pridruženih članica univerziteta najmanju prosječnu ocjenu 8,50.

Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da Općina već pet godina stipendira nadarene učenike i studente, ali isto tako i da se izdvajaju sredstva za stipendiranje djece iz boračke populacije, tako da je ove godine ukupno za te svrhe izdvojeno oko 270.000 KM.

“Mojim dolaskom na poziciju načelnika Općine Stari Grad 2008. godine, iznos za stipendiranje je bio 82.000 KM. Kao što vidite, sada izdvajamo znatno više. Gledajući na period prije osam godina, izdvajanja za stipendiranja učenika i studenata su se povećala skoro za četiri puta”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković pojasnila je prisutnima da je procedura dodjele stipendija ovaj put trajala malo duže od uobičajenog, a da niko ne bi imao sumnji o tome, ona je objasnila razloge.

“U oktobru prošle godine je objavljen Javni poziv, ali mi nemamo pravo donositi odluke o stipendiranju dok se ne usvoji budžet (krajem decembra). U periodu od oktobra do januara, kad je načelnik donio odluku o stipendiranju, mi smo obavili sve predradnje. Nakon rada Komisije, donesena je preliminarna lista, na koju ste imali pravo žalbe, što je produžilo konkursnu proceduru”, kazala je Deljković.

Ona je dodala da jedan učenik i jedan student nisu htjeli primiti obavještenje u dva navrata i da su se nakon slanja obavijesti, one dva puta vraćale, te su morale biti stavljene na oglasnu ploču kako bi se ispoštovala procedura.

“Da li je to urađeno namjerno ili ne, ne želim ulaziti u to. Te dvije mlade osobe, koje nisu imali dovoljan prosjek za dobijanje stipendije, su oduljile ovu konkursnu proceduru, a u Općini nije došlo ni do kakvog zastoja”, pojasnila je pomoćnica Deljković.

Ugovor je danas potpisao i Alen Jusić, maturant Srednje ugostiteljsko-turističke škole.

“Uskoro završavam srednjoškolsko obrazovanje, te planiram upisati Ekonomski fakultet, a stipendija će mi pomoći u kupovini skripti i ostale literature potrebne za upis”, kazao je Jusić.

Dženana Pita je majka srednjoškolca Emira Pite koji je odličan učenik četvrtog razreda i planira upisati Elektrotehnički fakultet. Zahvalila se Općini što su nadarena djeca prepoznata na ovaj način, a imala je i poruku za nadležne.

“Ovim putem želim poručiti nadležnim da daju šansu mladim ljudima u ovoj zemlji, koji će zasigurno učiniti ovu zemlju boljom nego što je trenutno”, kazala je Pita.

Adna Redžić je studentica prve godine na Građevinskom fakultetu, odsjek geodezije, a stipendiju je dobila na osnovu prosjeka 5,0 iz Prve bošnjačke gimnazije koju je završavala kad se prijavila na konkurs.

“Upisala sam fakultet i zanimanje koje volim i hvala Općini što će mi olakšati studij. Stipendija mi znači kao podrška da se nastavim truditi i dobro učiti”, kazala je Redžić.

Općina Stari Grad će za stipendiranje nadarenih učenika i studenata ove godine izdvojiti 70.000 KM koje će biti raspoređene na 43 učenika i 36 studenata.

Srednjoškolci će mjesečno dobijati 80 KM, a studenti 120 KM.