Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Stari Grad sufinansira hitnu rekonstrukciju školske kotlovnice

hadzibajric – rovcanin

Općina Stari Grad sufinansirat će hitnu rekonstrukciju školske kotlovnice Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn. Radovi će početi čim se tenderska procedura završi s obzirom da je situacija ozbiljna i da se bliži školska godina i zimski period.

Ovu rekonstrukciju Općina će sufinansirati sa 20.000 konvertibilnih maraka. Ugovor o dodjeli namjenskog granta potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Srednje škole za tekstil, koži i dizajn Behudin Rovčanin.

Rovčanin se u ime učenika, nastavnika i u svoje ime zahvalio načelniku Hadžibajriću što im je izašao u susret i odlučio sufinanirati rekonstrukciju njima jako važnog projekta.

„Ovo je za nas velika stvar jer ćemo ovim projektom obezbijediti normalno funkcionisanje nastavnog procesa. Trenutna kotlovnica je toliko dotrajala da joj je neophodna rekonstrukcija“, pojasnio je Rovčanin.

Načelnik Hadžibajrić podsjetio je kako je Općina u posljednih devet i po godina uložila 11 miliona konvertibilnih maraka u obrazovne institucije. „Iako nije naša nadležnost uložili smo ogromna sredstva u obnovu i sanaciju školskih objekata. Kao što sam i obećao prije devet mjeseci da ćemo participirati u rekonstrukciji kotlovnice, to danas i radimo. Bilo je govora i o sanaciji dotrajale krovne konstrukcije, ali je menadžment škole odlučio da je trenutno prioritet sanacija kotlovnice“, izjavio je Hadžibajrić.

Srednju školu za tekstil, koži i dizajn trenutno pohađa 350 učenika. Škola ima tri stručna zvanja: dizajner tekstila i odjeće, tekstilni tehničar – konstruktor modelar i tekstilni tehničar – konfekcionar. Što se tiče zanimanja kako kaže direktor Rovčanin sva su deficitarna i to: krojač, hemijski čistač i obućar.