Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bileća

Općini isključena struja, kasne plate: “Primili smo u februaru platu za oktobar”

bileca (1)

Građani se boje da će zbog loše financijske situacije i niskih primanja kako u javnom tako i privatnom sektoru njihovo mjesto postati grad staraca

U Opštini Bileća rad u javnoj administraciji već neko vrijeme nije atraktivan kao u drugim opštinama. Zbog nagomilanih milionskih dugova, opština se bori za egzistenciju oko 300 zaposlenih kojima plata kasni već četiri mjeseca. Prekjuče im je zbog duga isključena i struja.

Za struju u zgradi općine Bileća i javnu rasvjetu dug je gotovo 89 tisuća maraka. Nakon isključenja struje, postignut je privremeni dogovor s Elektroprivredom Republike Srpske o otplati duga. No, tu se problemi ne završavaju. Ostaju ogromna dugovanja prema velikom broju vjerovnika, problem viška zaposlenih u administraciji i slab priliv novca. Načelnik poručuje – financijsko stanje je neodrživo, javlja BHRT.

“Ja sam zatekao kad sam postao načelnik 287 ljudi na plaći. Nije to lako bilo izmirit jednostavno nema odakle dok namiriš poresku asfaltiranje iz 2018. i 2019. koji nisu plaćali jednostavno nema. Znaci mi novac na računu ne držimo ni jedan dan čim dodje na račun prosljeđuje se nekom, teška situacija”, kaže načelnik Opštine Bileća Veselin Vujović.

Zaposlenima u općinskoj administraciji plaće kasne četiri mjeseca. Kažu kako se snalaze na razne načine. Kašnjenje plaća izravno utječe i na motivaciju, pa im je, kažu, i produktivnost niža.

“Primili smo u februaru platu za oktobar, stvarno teška situacija, ljudima je ugrožena egzistencija, negdje koriste i godišnje odmore i snalaze se na razne načine i obavljaju druge poslove da bi riješili svoje tekuće obaveze”, navodi predsjednik Sindikata lokalne uprave Opštine Bileća Nikola Lero.

Bilećani s kojima smo razgovarali boje se da će zbog loše financijske situacije i niskih primanja kako u javnom tako i privatnom sektoru njihovo mjesto postati grad staraca.

Iako je u međuvremenu struja u općini Bileća puštena, lokalne vlasti upozoravaju kako je to samo vrh ledenog brijega. Apeliraju na vladu RS da pomogne kreditinim sredstvima da se uradi sistematizacija te da se na socijalno prihvatljiv način zbrine višak radnika za koji kažu da je čak trećina zaposlenih u administarciji.

Primjer Općine Bileća može poslužiti kao upozorenje za sve lokalne uprave koje iracionalno zapošljavaju ljude na budžet da im se ne dogodi ovakva situacija.