Najuspješnija općina u BiH

Općini Tešanj dodijeljeno priznanje izvrsnosti

MEG dodjela certifikata-201

U 2016. godini, 18 općina i gradova uključeno je u MEG projekat, koji finansira Vlada Švicarske, a provodi UNDP

Općini Tešanj, kao najuspješnijoj općini u BiH po rezultatima Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), u Sarajevu je dodijeljeno priznanje izvrsnosti.

U 2016. godini, 18 općina i gradova uključeno je u MEG projekat, koji finansira Vlada Švicarske, a provodi UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija). Općine i gradovi radili su na poboljšanju pružanja javnih usluga, na boljem upravljanju rezultatima, što je dovelo do poboljšanja kvaliteta rada javnog sektora i kvalitetnijih komunalnih usluga. Konkretni projekti su tretirali izgradnju i obnovu vodovodne i kanalizacione mreže, smanjenja gubitaka vode, ali i ulaganja u poslovno okruženje, podršku poduzetništvu, poticajima zapošljavanju. Kao najuspješnije jedinice lokalne samouprave istakle su se Općina Tešanj, Općina Sanski Most i Općina Žepče.

Sretan sam da smo ostvarili ovakve rezultate i što smo od nezavisnih institucija ocijenjeni kao najuspješniji. Uspjesi općine Tešanj su rezultat višegodišnjeg predanog rada i pokazuju se u različitim oblastima. U ovom projektu do izražaja je došao kvalitet upravljanja javnim sektorom, strategijom razvoja, finansijama, komunalnim sistemima (vodovodom i kanalizacijom), komunikacijom i radom sa građanima, političkim subjektima, privatnim sektorom i civilnim društvom. Ovo je priznanje koje pripada cjelokupnoj općini, Općinskoj upravi, Općinskom vijeću, Komunalnom preduzeću Rad, pa i meni kao Načelniku. Osim priznanja MEG projekat pružio nam je značajnu finansijsku podršku koju zajednički implementiramo u gradnji vodovoda Raduša, kao i podršku mladima za pokretanje vlastitog biznisa”, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Tokom dodjele priznanja Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, istakao je da ove lokalne uprave postavljaju standarde i primjere drugima kada je u pitanju uvođenje praksi Evropske unije, te naglasio da time direktno utiču na približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja.

Osim priznanja izvrsnosti za tri najuspješnije općine, općine Bosanska Krupa, Gračanica, Gradačac, Gradiška, Kalesija, Kostajnica, Kozarska Dubica, Prnjavor, Sanski Most, Teslić, Tešanj i Žepče, te gradovi Bihać, Cazin, Doboj, Prijedor i Tuzla dobili su priznanja za uspješnu saradnju na MEG projektu.