BiH

presuda

Općinski Sud u Sarajevu donio presudu u korist Foto Art d.o.o.

08/07/2021

Foto Art d.o.o. Sarajevo obavještava javnost da je dana 07.07.2021. godine, Općinski Sud u Sarajevu donio presudu u korist Foto Art d.o.o. Sarajevo i njenog vlasnika Gordana Memije protiv tuženih Online magazin Žurnal, Selvedin Avdić – urednik, Eldin Karić – urednik i Avdo Avdić – novinar, a zbog pisanja i objavljivanja neistina i insinuacija u iskonstruisanim člancima, stoji u obavještenju za javnost koje je poslala firma Foto Art d.o.o. Sarajevo.

U presudi stoji: „…tuženi niti jednim valjanim dokazom kojem je sud mogao pokloniti vjeru nije dokazao niti jedan sporni navod objavljen u predmetnim tekstovima kao tačan i istinit.

Naime, iz provedenih dokaza te utvrđenog činjeničnog stanja sud je utvrdio da činjenice koje je tuženi iznosio i prenosio nisu istinite. Niti jedan dokaz koji je proveden u toku postupka ne upućuje niti dokazuje tačnost izrečenih činjenica.

Nasuprot iz dokaza predloženih od strane tužitelja sud je utvrdio:

– da Gordan Memija i Foto Art d.o.o prema poreznoj evidenciji nemaju obaveza,

– da Gordan Memija na dan 18.10.2019.g nema dospjelih a neizmirenih obaveza po osnovu indirektnih poreza, ostalih prihoda i taksi,

– da je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, punomoćniku tužitelja dostavila informaciju dana 08.07.2020.g da Gordan Memija i pravno lice Foto Art nisu predmet istrage Državne agencije za istrage i zaštitu u vezi sa narko kartelom „Tito i Dino“,

– da je prvotužitelj Gordan Memija, obavješten od strane operativnog eksperta Chris Vink, da nakon službenog razgovora sa tužiocem za oblast Zeeland-West Brabant, Gordan Memija nije osumnjičena osoba u istrazi Postvak.“

Foto Art d.o.o. obavještava javnost da je Općinski sud u Sarajevu, dana 14.05.2021. godine, donio drugu presudu u korist Foto Art d.o.o. protiv tuženih Online magazin Žurnal, Selvedin Avdić – urednik, Eldin Karić – urednik i Žana Gauk – novinar, a zbog pisanja pisanja i objavljivanja neistina i insinuacija u iskonstruisanim člancima.

U ovoj presudi stoji: „..U ranije objavljenim tekstovima koji nisu predmet ovog postupka, ali koje je sud proveo kao dokaze tuženih utvrđeno je da je u jednom od njih objavljena fotografija na kojoj se nalaze Memija i Konaković, pa stoga sud s velikom vjerovatnoćom zaključuje da je „meta“ ovih tekstova upravo Konaković. Navedeno potvrđuje i činjenica da je na poseban upit suda da li ima predstavu zašto je to baš tako i zašto su baš njega izabrali prvotužitelj izjavio je da postoji serija tekstova na Žurnalu protiv Konakovića, a on je njegov kum i dobar prijatelj i u ovom tekstu je problematizirano da je Bojana rekla pozitivne stvari za Konakovića, te između ostalog smatra da želeći ocrniti Konakovića pišu i o njemu kao saradniku narko kartela“, stoji u obavještenju za javnost koje je poslala firma Foto Art d.o.o. Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.