umanjeni prihodi

Općinsko vijeće Novi Grad usvojilo i drugi rebalans budžeta za 2020.

rebalans novi grad (1)

Više od 500.000 KM isplaćeno za minimalne plate za april i maj za oko 1.300 fizičkih subjekata koja su imala pad prihoda veći od 40 posto

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je jučer rebalans budžeta za 2020. godinu u iznosu od 53.343.300 KM, kojim su osigurana dodatna sredstva za podršku privredi, dovršetak kapitalnih projekata i projekte cestovne infrastrukture i saobraćaja u mirovanju.

Radi se o drugom rebalansu budžeta, prvi je urađen u martu, na početku pandemije koronavirusa, kada su iz općinskog budžeta osigurana dodatna sredstva za rad civilne zaštite, domova zdravlja i drugih ustanova uključenih u prevenciju i borbu protiv koronavirusa na prostoru te općine i podršku privredi.

– Ukupan iznos budžeta sa prenesenim sredstvima iz prethodne godine, koja se prije svega odnose na realizaciju kapitalnih projekata iznosi 53 miliona KM. Zbog posljedica pandemije prihodi u ovoj godini su umanjeni za oko 7 posto ili između tri i četiri miliona KM. To je manji pad prihoda nego što smo očekivali kada smo radili prvi rebalans – kazao je općinski načelnik Semir Efendić, istakavši da je rebalans urađen tako da su osigurana finansijska sredstva za kapitalne projekte čija je realizacija u toku.

Istaknuto je da je u prethodnom rebalansu bilo povećanja sredstava kada je u pitanju podrška privredi, te da je više od 500.000 KM isplaćeno za minimalne plate za april i maj za oko 1.300 fizičkih subjekata koja su imala pad prihoda veći od 40 posto, a isto toliko sredstava izdvojeno je za podsticaj poljoprivredi, saopćeno je iz Općine Novi Grad.