Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS proglasila drugu epizoda zagađenja zraka “Upozorenje”

ks

Operativni štab za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo ukinuo je danas treću epizodu “Uzbuna” i proglasio drugu epizodu “Upozorenje”.

U okviru ove epizode je i preporuka da se nastava u školama ograniči do 17 sati, ali da se u vrijeme pauza učenici zadržavaju u školskim prostorima, te da se ne koriste školska dvorišta i da se obustave vannastavne aktivnosti.

Nalažu se i ograničenja u radu postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage veće od 50 kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja u smislu smanjenja temperature za minimalno tri stepena, a postrojenjima toplotne energije snage veće od 1MW koja koriste prirodni gas da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno dva stepena.

Druga epizoda “Upozorenje” podrazumijeva i osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja, upotrebu sredstava za obaranje čestica prašine PM10 te zabranu izvođenja grubih građevinskih radova.

Predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove naglasili su danas da je u protekla dva dana intenzivno kontrolirana primjena mjera koje se odnose na zabranu izvođenja grubih građevinskih radova i postrojenja koja proizvode toplotnu energiju.

Dodali su da nije zabilježen veći broj prijava na eko-telefon 122, a da se neznatan broj onih koji su bili pokazao kao neosnovan te je najavljeno i da će se nastaviti nadzor nad provođenjem ovih mjera.

Članovi Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor iznijeli su podatak da je za PM10 jučer prekoračena vrijednost samo na mjernoj stanici Vijećnica, dok su na ostalim stanicama zabilježene vrijednosti ispod praga “Uzbune”.

Imajući u vidu mjere iz epizode “Upozorenje” građanima je upućen apel da kretanje svedu na minimum, a to se posebno odnosi na ugrožene kategorije – trudnice, djecu, starije osobe i hronične bolesnike.

Operativni štab će i narednih dana kontinuirano pratiti razvoj situacije i obavještavati javnost o stanju kvaliteta zraka i uticaju na zdravlje stanovništva, saopćeno je iz Press službe KS.