Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teška situacija

Opet po leđima pacijenata, nedostaju citostatici u BiH

bolnica-1333

Onkološki pacijenti ponovo se susreću sa problemom nestašice lijekova koji su im neophodni

Pacijenti sa najtežim oboljenjima u Bosni i Hercegovini nalaze se u izuzetno teškoj situaciji. Potvrđen je nedostatak citostatika u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Enida Glušac već dvije i po godine vodi bitku sa invazivnim karcinomom dojke. Pojasnila je za BHRT šta znači za pacijenta nedostatak lijeka. Ističe da, ukoliko se desi nedostatak lijekova, znači da je njima kao pacijentima uskraćeno osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Oni su automatski osuđeni na smrt.

Onkološki pacijenti ponovo se susreću sa problemom nestašice lijekova koji su im neophodni, a prema podacima Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, trenutno nedostaje 15 lijekova iz grupe citostatika.

Iz federalnog zavoda ističu da je trenutno deficitarno 15 lijekova iz grupe citostatika, 10 lijekova deficitarno je zbog nemogućnosti Zavoda da vodi aktivnosti na realizaciji postojećih ugovora o nabavci i isporuci sa ugovornim dobavljačima i vođenju novih postupaka javnih nabavki zbog kašnjenja usvajanja Budžeta Federacije i Finansijskog plana Zavoda, zbog čega je Zavod bio u potpunoj blokadi. 5 lijekova je deficitarno zbog nemogućnosti isporuke od ugovornih dobavljača.

Sa nestašicom citostatika suočavaju se i pacijenti u Republici Srpskoj. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS potvrdili su nestašicu citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća. Iz Zavoda RS kazali su da bi se ovaj lijek trebao naći u svim bolnicama početkom marta.

“S obzirom na to da mi nabavljamo i finansiramo više od 100 citosatika, nemoguće je očekivati da u svakoj bolnici u RS i u svakom trenutku mogu da se nažu svi potrebni lijekovi, a kad se dešavaju poneke nestašice, jako je važno napomenuti da pacijenti nisu životno ugroženi, uvijek postoje zamjenske terapije ili ukoliko pacijent sam kupi lijek, Fond zdravstvenog osiguranja uvijek refundira troškove, ističe Darija Filipović-Ostojić, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu dan je nabavka tih lijekova uvijek tenderska, a za nabavku su nadležna entitetska ministarstva za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta, odnosno njihovi fondovi zdravstvenih osiguranja.

Enida Glušac ističe da ovo nije jedini problem sa kojim se susreću oboljeli od karcinoma a koji otežavaju liječenje. Ističe da je to Centar za limf edem, koji mi još uvijek nemamo na nivou države, a imamo samo jednu doktoricu fizijatra i jednu tehničarku koja se bavi limf edemom koji je veliki problem i česta pojava kod žena oboljelih od karcinoma dojke.

Podsjećamo, u 2018. godini lijekovima za maligna oboljenja liječeno je 11.682 pacijenata u Federaciji BiH, a ovaj broj u 2017.godini iznosio je 10.934 pacijenta.

Broj onkoloških pacijenata u našoj zemlji bilježi konstantan rast, a samo u FBiH se u proteklih deset godina povećao za 77,9 odsto. Zbog nedostatka lijekova, njihov život je ugrožen, jer je riječ o pacijentima koji ne smiju prekidati terapije.