Burna rasprava o Zakonu o OSBiH

Opozicija iz RS-a pita SNSD: Koja je politika prava, ona u Banjaluci ili ova u Sarajevu  

Foto: Hazim Aljović/ Fena
Nebojša Radmanović

Borenović je ukazao na to da je apsurdno da SNSD, čiji kadrovi kao dio vladajuće većine participiraju u Vijeću ministara BiH, upućuje u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o Oružanim snagama BiH, a s druge strane, SNSD je kao dio većine u NSRS izglasala zaključke o uskraćivanju ranije date sablasnosti za jedinstvene Oružane snage BiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 19. aprila napuštanjem zasjedanja zastupnika iz entiteta Republika Srpska, nastavljena je danas u Sarajevu.

U radu sjednice učestvuju i zastupnici koji su bojkotovali rad ovog doma PSBiH i koji su zbog navodne ugroženosti u međuvremenu tražili od ministra sigurnosti posebno osiguranje koje nisu dobili.

Podsjećamo, zastupnici iz RS-a aprilsku sjednicu su napustili nakon što je tog dana objavljena zajednička izjava stranačkih lidera iz Federacije BiH o državnoj imovini. 

Burne reakcije danas je izazvala tačka dnevnog reda o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine koji je u parlamentarnu procedure uputilo Vijeće ministara BiH. Ovaj zakon nije dobio pozitivno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost iako je postojala opća većina, jer nije bilo one iz entiteta RS.

Foto: Hazim Aljović/ Fena
Jasmin Imamović

Naime, član Komisije iz SDS-a Darko Babalj bio je protiv, dok su dva člana SNSD-a bila suzdržana.

Nakon što je Jasmin Imamović (SDP) zastupnik i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost kazao da ga je obradovala objava zamjenika ministra odbrane Aleksandra Goganovića (SNSD) na Twitteru “da se radi na tome da Zakon bude donesen”, burno izlaganje je imao zastupnik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović: Šta se dešava?

Borenović je naime ukazao na to da je apsurdno da SNSD čiji kadrovi kao dio vladajuće većine participiraju u Vijeću ministara BiH upućuje u parlamentarnu procedure izmjene Zakona o Oružanim snagama BiH, a s druge strane, napomenuo je Borenović, SNSD je jedna od stranaka koja je kao dio većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske izglasala zaključke kako 2021. godine, tako i u aprilu ove godine o uskraćivanju ranije date saglasnosti za jedinstvene Oružane snage BiH.

-Čekajte malo, o čemu mi ovdje pričamo? U NSRS imate stav, jasnu namjeru da nema Zakona o OSBiH, da se povlači saglasnost i da se prave nova zakonska rješenja o vojsci u RS i imate današnju namjeru iz Vijeća ministara u kojima sjedi i SNSD. Šta se dešava, hoće li neko to razjasniti, hoće li neko narodu objasniti šta je od ovoga tačno, ili i jedno i drugo je možda tačno, a da su namjere različite? Očekujemo od onih koji se nalaze u vlasti iz SNSD-a da kažu da li prihvataju ono što je bio njihov stav u NSRS, jer rade potpuno suprotno u PSBiH. Ja znam da u ovoj zemlji prevare prolaze pa i psovke, pa i političko pljuvanje i govor mržnje, prolazilo je da predsjednik druge države odlikuje ratne zločince, prolazi i vrijeđanje svjetski poznatih sportista, prolazi i da se ukradene ikone dijele kao pokloni, i kupovina neispravnih respiratora, ali ja ne mogu da prihvatim da prelazim preko važnih stvari. Ima najava usvojena od skupštinske većine u RS da se ide na nove zakone o bezbjednosti i odbrani RS, da se povlači iz OS, da to faktički znači da prestaje da važi ovaj zakon i ja hoću da se ovo razjasni – kazao je Borenović.

SNSD izbjegao odgovore na neugodna pitanja

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma, upozorio je Borenovića da je njegovo obraćanje „politički osvrt na zakon“, te da to nije u skladu s Poslovnikom doma.

Foto: Hazim Aljović/ Fena
Denis Zvizdić

Nebojša Radmanović (SNSD) nije odgovorio na Borenovićeva pitanja, nego mu je kazao da „drži političke govore i obračunava se s NSRS“.

-Kažete da upozoravate, pa upozoravali ste 15 godina i vidite gdje smo sad. Građani vide o čemu se radi. Gospodin Zvizdić je rekao na početku da se držimo Poslovnika i toga ćemo se držati, ima načina da se o ovome raspravlja van ove sale – rekao je Radmanović, izbjegavši odgovor na Borenovićevo pitanje.

Borenovićevom stavu u raspravi su se pridružili i zastupnici SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj.

-Čovjek pita koja je politika SNSD-a prava, ona u Banjaluci ili ova ovdje. Bez obzira šta vi mislite, ali nemojte pokušavati opoziciji da zabranite šta da misli. Na suštinsko pitanje koje se tiče RS-a i predstavnika RS-a koji sjede ovdje i nismo čuli odgovor- rekao je Bosić.

Foto: Hazim Aljović/ Fena
Arhiva

Inače, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH predviđa lakši prijem u službu, jednostavnije upravljanje karijerom vojnih osoba, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika tokom cijele godine, kao i pomjeranje starosne granice vojnika i drugih lica do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.

Novi zakon neće dovesti do prekoračenja odobrenog broja osoba u sistemu odbrane, a to je 10.011, niti većih troškova.