BiH

skupština ks

Opozicija kaže da je Fortin ekspoze “neozbiljan”, Konaković da je nova Vlada KS “hrabra”

05/01/2021

Zastupnica Socijaldemokratske partije Segmedina Srna smatra da je ova Vlada drugačija te da kadrovska i svaka druga rješenja trebaju biti transparentna. Također je istakla da je velika hrabrost što su ministri pristali da obnašaju funkciju u vrijeme pandemije

Mandatar Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto danas je, odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine, poručio da će oporavak privrede od posljedica panedmije, kao i zdravstveni radnici biti u fokusu rada nove Vlade.

Opozicija u Skupštini KS je u raspravi oštro reagirala na ekspoze premijera Forte ističući da u njemu nije iznio rješenja mnogih nagomilanih problem te da je ‘neozbiljan’, bez obzira što je Forto imenovan na premijersku funkciju dva puta u posljednje dvije godine.

– Zdravstveni radnici ‘padaju s nogu’, dok se neki administrativni radnici kriju po kabinetima kako ne bi došli u kontakt sa zaraženim pacijentima. S postojećim kapaciteta možemo rekonstruirati zdravstveni sistem – poručio je Forto.

Istakao je da će nacrt zakona o borbi protiv nepotizma vrlo brzo biti pred zastupnicima te je najavio utopljavanje objekata i subvencioniranje energenata u cilju smanjenja štetnih emisija u zrak.

Naveo je u ekspozeu da kreiranje budžeta za 2021. godinu prioritetno mora uzeti u obzir poremećaje u zdravstvenom sistemu i ekonomske posljedice pandemije.

Naglasio je da mjere uključuju materijalna i kadrovska pojačanja zdravstvenih institucija, ali i jačanje programa s ciljem održavanja postojećih radnih mjesta u privatnom sektoru, zatim javne radove i one poslovne subjekte koji imaju mogućnost proširenja poslovanja i stvaranja radnih mjesta.

Poručio je da je potrebno pobijediti pandemiju, ali i odgovoriti na prijetnje koje su posljedica ekonomskog zastoja u prošloj godini te da je ovo vrijeme kada se kao društvo moramo ujediniti.

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmina Biščević-Tokić kazala je da se nadala da će nova Vlada KS biti ekspertna, ali da, ipak, pojedini ministri nemaju ni odgovarajuću struku.

– Vidljivo je da se radi o provođenju politike, a ne poboljšanju života građana u Kantonu Sarajevo. Vrlo blijed i štur ekspoze – istakla je Bišćević-Tokić.

Šef Kluba SDA Mahir Dević smatra da to nije ekspertna Vlada, jer Ministarstvo privrede vodi profesor fizičkog vaspitanja i odgoja.

– Formalno obrazovanje koje ima jedan dio ministara ne odgovara poslu koje treba da obavljaju, ali mi nikoga ne omalovažavamo – poručio je Dević.

Zastupnik Naroda i Pravde Elmedin Konaković smatra da je veliki dobitak naći takve ljude da obnašaju ministarske funkcije.

– Vlada Edina Forte je bila hrabra, otvorila je ‘Pandorinu kutiju’ mnogih komunalnih preduzeća. Pred nama su teški procesi, ali i Vlada koja je imenovana danas je hrabra i molim vas da ih pustite da rade – istakao je Konaković.

Zastupnica Socijaldemokratske partije Segmedina Srna smatra da je ova Vlada drugačija te da kadrovska i svaka druga rješenja trebaju biti transparentna. Također je istakla da je velika hrabrost što su ministri pristali da obnašaju funkciju u vrijeme pandemije.

U Vladi KS predvođenoj premijerom Edinom Fortom, danas će za ministra finansija biti imenovan Davor Čičić (SDP), za ministra zdravstva Haris Vranić (SDP), za ministra privrede Adnan Delić (NiP), za ministra saobraćaja Adnan Šteta (SDP), za ministricu pravde i uprave Lejla Brčić (NS), za ministra unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP), za ministra kulture i sporta Samir Avdić (NiP), za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture Enver Hadžiahmetović (NiP), za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Melika Husić-Mehmedović, za ministricu odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP), za ministra za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP) te za ministricu rada, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović (NiP).

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.