Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija poziva na proteste protiv prodaje “Ljubije”, vlast protiv

protest

Nakon što je Savez za promjene za sutra najavio proteste zbog odluke Vlade RS-a o, kako smatraju, sumnjive prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija” u Prijedoru, stranke vladajuće većine pozivaju građane da ne izlaze na ulice.

Opozicija, međutim, smatra da postoje razlozi za protestnu šetnju u Prijedoru sutra u 19.00 sati, jer je Vlada RS-a prihvatila ponudu firme koja je registrovana u Dominikanskoj Republici i koja se nikada nije bavila rudarskim poslovima, niti je imala druge poslovne aktivnosti.

Poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS-a i predsjednik Gradskog odbora SDS-a u Prijedoru Dušan Berić je upozorio da bi ovakav potez Vlade RS mogao dovesti do toga da nakon 100 godina prestane postojati rudarska proizvodnja u Prijedoru.

Osim što je odlukom o ovakvoj prodaji dovedena u pitanje egzistencija 850 radnika “ArcelorMittala”, Berić kaže da postoji opasnost da RS izgubi 49 posto vlasništva koje sada ima u tom rudniku.

U Gradskom odboru SNSD-a tvrde da je poziv na proteste zloupotreba građana i nastavak političke borbe da se opozicionari domognu vlasti, kako u Republici Srpskoj, tako i u Prijedoru.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Drago Tadić pozvao je članice Saveza za promjene da proteste protiv privatizacije tog rudnika, umjesto u Prijedoru, organizuju u Ljubiji, ali i da ponesu i ugovor iz 2004. godine koji su,kako kaže, oni osmislili te objasne zašto su sva eksploataciona prava za prirodne resurse dali neograničeno u vlasništvo `Mittala`, i to za ‘džabe”.

Kaže da protesti donose “uznemirenost, nesigurnost i podjelu građana Prijedora”, a da odluka Vlade RS-a o prodaji državnog kapitala u RŽR “Ljubija” ne ugrožava poslovanje “ArcelorMittala” Prijedor.

I socijalisti su protiv protesta opozicije sutra u Prijedoru, ali navode da neće organizovati kontraproteste, “jer bi to dovelo do narušavanja mirnog života u Prijedoru”.

Opozicione stranke tvrde da će sutrašnji protesti biti mirni i dostojanstveni. Od DNS-a traže da stopiraju odluku Vlade RS-a o prodaji državnog kapitala u “Ljubiji”. Na tvrdnje iz DNS-a da opozicija može protestvovati samo na trgovima i ulicama “koje su oni napravili”, Dušan Berić, predsjednik Gradskog odbora SDS-a, kaže da građani i opozicija mogu izraziti svoje nezadovoljstvo i da je svakome jasno da su i ulice i trgovi napravljeni iz sredstava budžeta grada, novcem poreznih obveznika, “a ne ličnim novcem gradonačelnika Marka Pavića”.

– Takve izjave dijele građane Prijedora i podsjećaju na vrijeme jednoumlja iz prošlog vijeka, a ne na 21. vijek, rekao je Berić danas na konferenciji za novinare u Prijedoru.