Dok se podižu tenzije

Opozicija u RS kritikovala protest podrške Dodiku: “Nećemo braniti kult vođe”

opozicija rs
Foto: RTVBN

“Sam je izazvao krize u koje je upao, ne smije narod da vuče za sobom, ovo nije napad na instituciju predsjednika RS, već na Dodika lično. Nije Milorad Republika”, rekla je Trivić

Opozicione stranke u Republici Srpskoj su danas kritikovale za popodne najavljene protestne skupove na međuentitetskoj liniji i najavile svoj “parlament na otvorenom”.

Skupovi su za danas u 18:00 sati sazvani zbog toga što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

Lideri Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević je na zajedničkoj konferenciji opozicije za novinare poslije sastanka u Banjaluci rekao da “svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje u skladu sa zakonom”, ali da on “neće braniti kult vođe”, prenijela je Beta.

“Neću sebi dozvoliti da branim kult ličnosti ili kult vođe, to je nakaradna politika koja nas je uvijek koštala. Ja sam bio na međuentitetskim linijama kada je to trebalo, i ne samo ja”, rekao je on.

Predsjednik Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović je osudio današnji poziv vlasti na blokadu saobraćajnica na četiri lokacije na međuentitetskoj liniji, navodeći da se tako podižu međunacionalne tenzije i dovode u opasnost ljudi iz RS koji rade u Federaciji BiH, a takvih je, kako je kazao, više od deset hiljada.

Predsjednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić ocijenila je da je proces protiv Dodika pred državnim pravosuđem “njegova lična stvar”.

“Sam je izazvao krize u koje je upao, ne smije narod da vuče za sobom, ovo nije napad na instituciju predsjednika RS, već na Dodika lično. Nije Milorad Republika”, naglasila je ona.

Opozicija je danas novinarima najavila da će u četvrtak, 7. septembra, u Banjaluci održati “parlament na otvorenom” zbog odbijanja vladajuće koalicije u RS da se održi posebna skupštinska sjednica zbog nesprovođenja zaključaka entitetske Narodne skupštine.

Lideri SDS, Partije demokratskog progresa (PDP), Pokreta za pravdu i red su vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika optužili za kršenje zaključaka Narodne skupštine RS.

Oni su na konferenciji za novinare ocijenili da je kršenje zaključaka NSRS od strane vlasti u Sarajevu “izdaja”.

Naveli su da je vladajuća koalicija, predvođena SNSD-om, prekršila zaključke parlamenta RS, jer je u Vijeću ministara BiH i državnom parlamentu glasala za neke od zakona iz evropske agende, a da prije toga nije usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi se okončao mandat stranih sudija u tom sudu, kako je to bilo definisano zaključcima.

“Pozivamo građane da kažu svoje prijedloge i zahtjeve. Mi nismo hipnotisana gomila, niti sazivamo ljude da nas samo slušaju, to radi druga strana. Želim ljude koji slobodno misle”, rekao je predsjednik SDS Milan Miličević.

Predsjednik PDP Branislav Borenović je izjavio da vladajuća koalicija u Vijeću ministara BiH “igra igru” – da su Dodik i SNSD “izdali zaključke NSRS”.

Treba da “istjeramo na čistac ko je vjera, a ko nevjera, da se zaustavi srozavanje najvećeg zakonodavnog tijela Republike Srpske”, kazao je Borenović.

Predsjednik Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović je ocijenio da opozicija “ne smije biti u okvirima koje vlast želi da joj nametne”.

Predsjednica NF-a Jelena Trivić ocijenila je da je vlast u RS “zgazila institucije”, navodeći da za “režim postoje samo zgrade, fotelje, ministri…” koji “samo znaju šta su lični interesi i sa njima ništa ne treba da gradimo”.