Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u RS: Na sutrašnjem protestu neće biti paljenja, rušenja i ekscesa

opozicija rs

Predstavnici stranaka koje čine Savez za promjene izjavili su danas da garantuju da na sutrašnjem protestu neće biti rušenja, paljenja niti bilo kakvih ekscesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Mladen Bosić, lider SDS-a, rekao je da je sve spremno da se organizuju mirni protesti u Banjaluci i da su uradili sve da to bude u skladu sa zakonom.

“Očekujemo da građani RS ne podlegnu pritiscima i sijanju straha od strane vlasti i da slobodno izađu i izraze nezadovoljstvo stanjem u RS. Očekujemo od policije da obezbijedi red i mir za vrijeme protesta. Mi smo uradili sve da se napravi unutrašnje obezbjeđenje, garantujemo da neće biti nikakvih incidenata”, rekao je Bosić.

Savez za promjene je na rješenje kojim im se zabranjuje protestna šetnja od parka “Mladen Stojanović” do Trga Krajine danas uložio žalbu i tražio odobrenje za šetnju novom rutom koju nisu željeli da saopšte novinarima.

“MUP nema razloga da ne odobri šetnju ovom trasom jer je naš zahtjev u skladu sa zakonom. Apelujemo na policiju da nam pomogne da na toj trasi, koja neće biti ni blizu fizičkog dodira sa drugom stranom, omogući mirno izražavanje nezadovoljstva”, rekao je Dragan Čavić, lider NDP-a i dodao da će šetnja trajati kratko.

Istakao je da svi koji dođu na skup biće ljudi koji manifestuju svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu koje više od 10 godina vodi Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da su u posljednjih nekoliko dana izražene zloupotrebe institucija, jer direktori škola, vladinih institucija moraju izvesti sve zaposlene na kontraproteste.

“Ako ne dođu, dobiće otkaz što je krajnje bezobzirna manipulacija ljudskim pravima”, rekao je Borenović.

Prema njegovim riječima, sve se činilo “od strane vladajuće oligarhije da se smanji prisustvo građana i to im neće uspjeti”.

“Očekujem da policija bude policija svih građana, a ne jedne političke grupacije i da sa nama omogući miran, dostojanstven skup”, rekao je Borenović i pozvao da budu u parku i da na miran i dostojanstven način izraze svoje nezadovoljstvo.

Na protestima Saveza za promjene govoriće više nezadovoljni građani nego političari, a koliko će građana pristustvovati Velikom narodnom protestu, koji počinje u 12 časova, i dalje se ne zna.

Mladen Bosić je istakao i da nema svrhe otkazivanje protesta, jer je “Milorad Dodik već najavio da će organizovati kontramiting na istom mjestu i u isto vrijeme ako i opozicija organizuje protest”.

“Kampanja laži, dezinformacija kojima se služi fabrika laži SNSD ne da nas neće uplašiti, nego izaziva revolt običnih građana”, rekao je Bosić i dodao će sarađivati sa policijom u obezbjeđivanju protesta.
On je uputio apel Dodiku da otkaže svoj kontramiting.

“Neka ga pomjeri za nedelju, neka ne provocira bilo kakvu mogućnost bilo kakvih nereda u Banjaluci”, rekao je Bosić.

Sutra se u Banjaluci održava protest opozicije u parku “Mladen Stojanović” u 12 časova, a SNSD, DNS i SP organizuju miting na Trgu Krajine u isto vrijeme.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, danas je izjavio da šetnje neće biti dozvoljene ni jednima ni drugima, kako ne bi došlo do susreta i sukoba.