Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u RS-u bojkotuje Željku Cvijanović i Nenada Stevandića

zeljka cvijanovic

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica ponovio je da poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini neće učestvovati u radu parlamenta za vrijeme obraćanja entitetske premijerke Željke Cvijanović.

– Cvijanović je direktna akterka učesnika afere koja je zataškana – rekao je Govedarica, podsjetivši da su parlament opozicionari napuštali nakon afere “kupovina poslanika”.

Ponovivši da opozicija ne želi da učestvuje ni u radu parlamenta RS-a kada predsjedava potpredsjednik Nenad Stevandić, Govedarica je rekao da su i sinoć poslanici SDS-a ostali u zgradi Skupštine, u klubu SDS-a, prateći rad te demantirao tvrdnje da su parlament napustili u poslijepodnevnim satima.

Stevandić, iako je napustio SDS, zadržao je potpredsjedničku funkciju u skupštinskom rukovodstvu, koja pripada najjačoj opozicionoj stranci u RS-u, tj. SDS-u, zbog čega opozicionari Stevandića ne priznaju kao legitimnog potpredsjednika Narodne skupštine RS-a.

I poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da je Stevandić prekršio poslovnik i da bi trebalo da podnese ostavku nakon izlaska iz SDS-a, bar iz moralnih razloga, jer sada pripada “vladajućem bloku u RS-u, a ne opoziciji”.

Tvrdi da vlast u RS-u “sada koristi Stevandića”, kada želi da neke tačke prođu bez rasprave, jer opozicija napušta zasjedanje prilikom njegovog predsjedavanja.

Kazao je da je jučer, u nekoliko navrata, kvorum u Narodnoj skupštini “držala” Koalicija “Domovina”, ali da opozicionari neće odustati od bojkota Stevandića, jer zauzima mjesto najjače opozicione stranke.

Međutim, Stevandić ne želi da podnese ostavku na funkciju u rukovodstvu Narodne skupštine, već pita zašto SDS ne predloži svog kandidata za potpredsjednika parlamenta.

Potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić izrazio je žaljenje što opozicija sinoć nije učestvovala u radu parlamenta, ali da skupštinsko rukovodstvo ne snosi odgovornost za to, već su radili u skladu sa skupštinskim poslovnikom prilikom predsjedavanja sjednicom.

I poslanik Koalicije “Domovina“ Nedim Čivić je rekao da su i oni opozicija u parlamentu, ali su ostali učestvovati u raspravi o radu Specijalnog tužilaštva RS-a.