Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u RS-u još nije dobila dozvolu, ali nema odlaganja protesta

crnadak cavic

Opozicija u Republici Srpskoj (RS) još nije dobila dozvolu da 14. maja organizuje protest u Banjoj Luci, ali su pozvali nezadovoljne građane da tog dana u 12 sati dođu u Park “Mladen Stojanović“.

Nakon toga najavljuju protestnu šetnju do Trga Krajine, gdje su vladajuće stranke u RS-u najavile u isto vrijeme miting podrške RS-u.

Lider NDP-a Dragan Čavić je rekao da su ponovili zahtjev gradskim vlastima Banje Luke da im odobre korištenje gradskog parka u subotu, ali da još nisu dobili odgovor, ali da ih bez obzira na to, ništa neće spriječiti da izađu na proteste.

-Proteste ćemo održati, bez obzira na to da li će to nadleži odobriti ili ne. Sve smo uradili u skladu sa zakonom i očekujemo pozitivan odgovor. Ustavno pravo građana je da mogu da organizuju javne skupove i ponašaćemo se u skladu sa zakonom – ponovio je Čavić na pres-konferenciji na Trgu Krajine.

Na protestima traže, naveo je, da se popravi ekonomsko-socijalno stanje građana u RS-u, da se odmah stavi van snage odluka o poskupljenju struje u RS-u, koja je stupila na snagu od 1. maja, te da se povuku odluke o novim poreznim opterećenjima građana, zatim isplate sva socijalna davanja, a Vlada i predsjednik RS-a “počnu ozbiljno da se ponašaju“.

opozicija cavic crnadak

Čavić je odbacio kao potpuno netačne tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da iza protesta opozicije “stoje stranci“ te pozvao Dodika koliko će “Elektroprivreda RS-a“ i druga javna preduzeća izdvojiti sredstava za dolazak ljudi na miting u organizaciji SNSD-a.

Čavić je rekao da Dodik ne može iznositi takve tvrdnje bez ikakvih dokaza.

I potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je demantirao Dodikove tvrdnje o podršci stranaca protestima opozicije u RS-u.

-Neka narod sam razmisli da li je moguće da stranci finansiraju proteste opozicije u RS-u, a isti oni su prije nekoliko dana sjedili kod Dodika i proslavljali njegovu slavu? Da li Dodik ponovo laže ili je na slavu zvao one koji ruše RS – upitao je Crnadak i dodao da se odgovor već zna i da Dodik manipuliše.

On je uime PDP-a pozvao građane da izađu na proteste opozicije, koji su, kaže, borba za poštenu RS i sve ono što ne zagovara SNSD.

-Mi ćemo biti u prvom redu protesta i to će biti miran način izražavanja stava da ovako više u RS-u ne može – zaključio je Crnadak.