Opozicija u RS-u: Milion je razloga za smjenu vlasti nakon 12 godina

opozicija rs444

Opozicija u Republici Srpskoj (RS) danas je, na godišnjicu prošlogodišnih velikih protesta, najavila podnošenje zahtjeva za opoziv Vlade RS-a.

Zvaničnu inicijativu sutra će podnijeti Narodnoj skupštini RS-a, a razloge za to obrazložili su na konferenciji za novinare lideri SDS-a, PDP-a i NDP-a, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić, ističući da time žele da „spasu RS od nesposobne vlasti“.

Govedarica je rekao da se RS nalazi u najvećoj krizi od njenog postanka.

– Vladu vode ljudi koji isključivo umiju da kupuju poslanike kako bi osigurali svoju stabilnost, ustvrdio je on.

Tvrdi da Vlada nije položila ispit i obilježile su je afere, među kojima i ona na početku mandata, kada se pojavio „snimak na kojem premijerka govori o ‘kupovini’ poslanika“.

Željka Cvijanović je trebalo da bude u zatvoru, a ne na čelu Vlade RS, ustvrdio je uz očekivanje da će se parlament izjasniti o toj opozicionoj inicijativi i, kako kaže, obimnom materijalu koji su pripremili za raspravu.

Rekao je da RS ima veliku nezaposlenost, demografske gubitke i da s tom Vladom nema budućnosti za poštene ljude u RS.

I lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da pripremljeni materijal, na oko 200 stranica, sadrži zvanične podatke institucija RS-a, a pokazuju zašto Vlada RS-a treba da bude smijenjena i ubijeđen je da će doći do cilja – da RS dobije odgovornu i stručnu vlast.

-Za vrijeme ove vlasti sedam puta je povećana godišnja oplata duga, dva puta povećan ukupan dug RS-a, deset puta su povećani dugovi za zdravstveno i penziono osiguranje, a čak 73 posto rashodi za plaće u javnom sektoru, propale su tri banke i prisutna je sveopća tajkunizacija RS, ustvrdio je Borenović navodeći da Vlada RS-a „hitno mora otići u prošlost, jer nije ispunila nijedan obećani cilj“.

I Dragan Čavić je rekao da ima „milion razloga da vlast, nakon 12 godina, ode“, optuživši Vladu da je „uvela korupciju kao normalan način ponašanja u RS“.

Čavić je izvršnu vlast optužio da nije stvarala novu vrijednost, već nepovoljno zaduživala RS.

Opozicionari tvrde da imaju dovoljan broj potpisa za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, a očekuje da se o njihovom zahtjevu u roku sedam dana odredi i Vlada RS-a.