Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka iz banje luke

Opozicija u RS-u najavila proteste, tražit će od SNSD-a da odstupi s vlasti

Banja Luka: Predsjednik Narodne skupštine RS pozvao predsjednike svih stranaka na sastanak
26.07.2021., Narodna skupcina/skupstina RS, Banja Luka (BiH) – Nedeljko Cubrilovic, predsjednik Narodne skupstine RS (NS RS) pozvao je na sastanak predsjednike svih stranaka zastupljenih u NS RS, a sa sjedistem u ovom entitetu, povodom odluke Valentina Inzka o zakonu o zabrani negiranja genocida. Lideri politickih partija zakljucili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjednistvu, Savjetu ministara i Parlamentu BIH dalje nece ucestvovati u radu, dok se ne rijesi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Dogovoreno je da se na sjednici NS RS koja ce biti u naredni petak nadju izmjene dva krivicna zakona kao i da ce ta sjednica biti zatvorena za javnost. Na sastanak su dosli Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH i predsjednik stranke SNSD, Mirko Sarovic, predsjednik stranke SDS-a, Zeljka Cvijanovic, predsjednica RS, Radovan Viskovic, premijer RS, Nenad Nesic, predsjednik stranke DNS, Branislav Borenovic, predsjednik PDP-a, Darko Banjac, predsjednik Narodne stranke RS, Nenad Stevandic, predsjednik Ujedinjene Srpske, Petar Djokic, predjsednik Socijalisticke partije, Goran Selak, predsjednik Socijalisticke partije RS. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Predstavnici SDS-a, PDP-a, DNS-a i SPS-a najavili su to danas na pres-konferenciji, napominjući da će zatražiti od vladajuće koalicije, koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da odstupi od vlasti zbog gašenja signala BN televizije te zbog afere o upotrebi industrijskog kisika u klinikama

Opozicione stranke u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska najavile su da će u subotu, 2. oktobra, organizirati proteste u znak zaštite medijskih sloboda, ali i kako bi ukazali na brojne afere u tom entitetu.

Predstavnici SDS-a, PDP-a, DNS-a i SPS-a najavili su to danas na pres-konferenciji, napominjući da će zatražiti od vladajuće koalicije, koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da odstupi od vlasti zbog gašenja signala BN televizije te zbog afere o upotrebi industrijskog kisika u klinikama.

Kažu da u Republici Srpskoj sada vlada medijski mrak te je na snazi pokušaj gušenja ono malo slobodnih medija koji djeluju u tom bh. entitetu.

Pozvali su sve one koji su nezadovoljni sadašnjim odnosnom vlasti prema interesima građana da im se u subotu pridruže, napominjući da to neće biti zadnji protesti koje će organizirati.

Opozicione stranke također su zamjerile Zoranu Tegeltiji (SNSD), predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, koji je jučer sazvao telefonsku sjednicu na kojoj je usvojena tromjesečna Odluka o privremenom finanisranju državnih institucija čime su omogućene isplate iz državnog budžeta uključujući i plate državnim službenicima i namještenicima.

Tvrde da su time prekršeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske koja je donijela odluku da politički predstavnici tog entiteta ne učestvuju u radu državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.