Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u RS-u traži raspravu o gubicima u javnim preduzećima

BiH

dragan cavic44445

Poslanici opozicije predali su danas u Narodnu skupštinu treću interpelaciju, kojom upozoravaju na teško ekonomsko stanje u javnim preduzećima u Republici Srpskoj (RS).

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić je upozorio da su “svi podaci o poslovanju javnih preduzeća katastrofalni, a da su gotovo sedmična pojava kriminal i namještanje tendera, što je velika bruka režima u RS-u”.

-Četiri javna preduzeća su ispunila sve uslove za stečaj, a jednom je već i pokrenut, u Robnim rezervama, čiji su gubici za oko 13 miliona KM veći od kapitala – rekao je Čavić na konferenciji za novinare.

I pored velikih gubitaka i neisplaćenih obaveza, u ovim javnim preduzećima porastao je broj zaposlenih, a Čavić ukazuje da su, primjera radi, Željeznice RS-a 2005. poslovale pozitivno, a 2016. imale su akumulirani gubitak od 240 miliona KM.

Kada je u pitanju “Elektroprivreda RS-a”, kazao je da gotovo sva elektroprivredna preduzeća imaju gubitke, ali da se godišnji finansijski izvještaji “friziraju”.

U “Šuma RS-a”, kako je rekao, postoji 2.000 radnika viška ako se gledaju standardi poslovanja, a u očajnom su finansijskom stanju i “Pošte RS-a”, gdje za bruto plaće zaposlenih ide oko 70 posto sredstava tog javnog preduzeća.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo je naglasio da je “osnovni problem javnih preduzeća to što ih vlast posmatra kao stranački plijen, ali sve na kraju plate građani”.

-Tražimo odgovoronst za propast ‘Robnih rezervi’, kao i zbog haosa u ‘Šumama’, bezvlašća u ‘Željeznicama'… – rekao je Brčkalo.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević smatra da je interpelacija legalni i legitimni mehanizam opozicije da vlast prihvati raspravu o stanju u pojedinim segmentima društva u RS-u.

Opozicija je u proteklom periodu predala entitetskom parlamentu dvije interpelacije, o teškom ekonomskom i stanju u penzionom sistemu, ali su iz vladajuće koalicije već najavili da neće prihvatiti skupštinsku raspravu o ovim dokumentima.

Ako se ova tačka ne nađe na dnevnom redu, Čavić zagovara da opozicionari ne učestvuju u takvom radu parlamenta.