BiH

zajednička izjava

Opozicija u RS-u za istim stolom: “Skovan” plan za rušenje Milorada Dodika!?

03/02/2021

Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Demokratski narodni savez (DNS) su naveli potpunu promjenu načina vladanja, omogućavanje pune transparentnost rada institucija, prekid koruptivne prakse i stabilizovanje ekonomskih prilika i budžeta

Predstavnici opozicionih stranaka u entitetu Republika Srpska danas su na sastanku u Bijeljini usvojili zajedničku izjavu o svojoj odlučnosti za duboke promjene u tom entitetu.

Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Demokratski narodni savez (DNS) su naveli potpunu promjenu načina vladanja, omogućavanje pune transparentnost rada institucija, prekid koruptivne prakse i stabilizovanje ekonomskih prilika i budžeta.

Upozorili su da se hitno mora zaustaviti nekontrolisano zaduživanje i da se moraju ispitati i procesuirati sve afere o kojima se govorilo u javnosti, a kojima je oštećen budžet i nanesena šteta ugledu RS.

Lideri SDS-a, PDP-a i DNS-a Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, istakli su da su njihove stranke saglasne da je potrebno što prije zaustaviti štetno djelovanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Pozvali su sve “savjesne i odgovorne političke partije, pokrete, nevladine organizacije i pojedince da se priključe i pomognu u oslobađanju RS od režima i njegovog brutalnog pljačkanja RS”.

SDS, PDP i DNS su također saglasni da su što prije potrebni “nova većina” u Narodnoj skupštini RS i nova vlast BiH, da bi se zaustavilo “degradiranje institucija” i “dao snažan i mudar odgovor na svaki pokušaj političkog udara na RS”.

“Nova vlast u RS mora hitno donijeti ključne zakone koji će osigurati povratak povjerenja građana u institucije”, navodi se u zajedničkoj izjavi gdje su navbrojani zakoni o porijeklu imovine, sukobu interesa, suzbijanju nepotizma, nezastarijevanju krivičnih dijela počinjenih zloupotrebom javnih resursa i budžetskih sredstava.

Opozicione stranke su istakle da se hitno moraju omogućiti uslovi za slobodne i zakonite izbore, bez ucjena i pritisaka na građtane, te Javni RTV servis RTRS osloboditi uticaja SNSD.

Ocijenjeno je da je rezultat 15 godina “katastrofalne” vladavine SNSD to da je RS u teškoj ekonomskoj situaciji, a da je “posebno pogubno” što su institucije privatizovane i pod punom političkom kontrolom.

To je, kako su ukazali, u narodu proizvelo osjećaj nesigurnosti i besperspektivnosti, i rezultiralo masovnim odseljavanjem stanovništva.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.