Opozicija: Vlast u RS-u ne želi borbu protiv korupcije

BiH

savez za promjene

Iz Poslaničkog antikoruptivnog kluba (PAK) u Narodnoj skupštini RS-a upozorili su danas da taj bh.entitet trenutno nema strategiju borbe protiv korupcije, ali ni rezultate u toj borbi.

Član tog kluba Adam Šukalo je rekao da je strategija potpuno obesmišljena, jer Vlada nije imenovala antikorupcioni tim te tako taj dokument niko nije imao ni da provodi.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci podsjetio da je tek za sutrašnju sjednicu parlamenta predložena informacija o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj za period 2013–2017., te Nacrt strategije borbe protiv korupcije od 2018. do 2022. godine.

– Priča o borbi protiv korupcije se time pokazala kao nerealna – rekao je Šukalo zatraživši odgovornost pravosudnih predstavnika zbog, kako je rekao, ne procesuiranja velikih koruptivnih predmeta, među kojima i slučajeva na koje je ukazivala opozicija.

Smatra da se u RS-u ne provodi ni zakon o uzbunjivačima, te da RS nema ni jednog uzbunjivača.

Član PAK-a Nedeljko Glamočak je rekao da je problem u RS-u to što se nedležne institucije ne bore protiv korupcije, podsjetivši da nisu procesuirani slučajevi propasti tri banke, “Robnih rezervi”, nekoliko velikih preduzeća…

Najavio je da će članovi PAK-a predlagati mjere za borbu protiv korupcije.

Grupa poslanika u Narodnoj skupštini RS-a iz SDS-a, PDP-a i NDP-a osnovala je lani neformalni Poslanički antikoruptivni klub (PAK), koji će se baviti tom tematikom da bi, kako kažu, ujedinili poslanike u njihovom radu i izgradnji političkog konsenzusa u borbi protiv korupcije.