Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrenuta nabavka

Opremom od 1,6 miliona KM protiv prevara na izborima u BiH

Foto: Neurotechnology/Pixsell

Sredstva za moćni MegaMatcher Acelerator Extreme treba da odobri Vijeće ministara BiH. U Kongu je identificirao više od 5 miliona duplikata

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH uputila je Vijeću ministara BiH zahtjev za odobrenje nabavke serverske opreme za obradu podataka „MegaMatcher Acelerator Extreme“ kojom će se vršiti prenos podataka između ove agencije, Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine i biračkih mjesta tokom održavanja izbora, saznaje Fokus.ba.

Ovo je prva nabavka opreme koju treba odobriti Vijeće ministara BiH, a nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt krajem marta nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH radi osiguranja fer i poštenih izbora.

Budžetska rezerva

Prema nacrtu odluke IDDEEA-e, Vijeće ministara iz tekuće budžetske rezerve treba odobriti 1.662.456 KM kako bi se krenulo u nabavku ove opreme.

Podsjetimo, u izmjenama Izbornog zakona dodana je odredba kojom se definišu izborne tehnologije kao skup informaciono-komunikacionih programa, uređaja, metoda i postupaka, kao i tehničke opreme koja se koristi u izbornom procesu.

“Opremu za elektronsko prebrojavanje glasačkih listića, opremu za elektronsku identifikaciju birača, opremu za videonadzor i snimanje nadzornih videosnimaka na biračkim mjestima i centrima za brojanje, ali neće uključivati opremu za elektronsko glasanje“, navedeno je u Zakonu.

Schmidt je tada naglasio da BiH još uvijek nije dovoljno napredna za uvođenje elektronskog glasanja, ali da će ovaj vid provjere dovesti do malo bolje izborne situacije.

Faksimil nacrta odluke oprema za izbore

“Bit će papirni glasački listić za birače, koji će zaokružiti svoj izbor, koji će biti elektronski skenirani i prebrojani, tako da ćemo onemogućiti bilo kakvu mogućnost promjene”, objasnio je tada Schmidt.

Kada je riječ o opremi MegaMatcher Acelerator Extreme, navodi se u specifikaciji proizvođača, radi se o hardversko/softverskom rješenju koje pruža veliku brzinu i biometrijsku identifikaciju velikog obima za projekte na nacionalnom nivou.

Primjena 2026. godine

Navodi se da je dostupan kao biometrijsko rješenje spremno za upotrebu sa serverskim hardverom ili kao biometrijski softver koji će raditi na serverskom hardveru ili običnom računaru. Ističe se da ima kapacitet do 1.200.000.000 otisaka prstiju, lica u sekundi u skladu s brzinom na jednoj jedinici.

Zanimljivo je da je ova tehnologija u 2018. godini identifikovala više od pet miliona duplikata -registrovanih birača u Demokratskoj Republici Kongo tokom provođenje projekta. Sistem je dodatno identificirao više od 900.000 registrovanih birača koji ne ispunjavaju starosne uslove. Operateri su ručno pregledali zapise i potvrdili tačnost rezultata.

Inače, primjena nametnutih izmjena Izbornog zakona predviđena 2026., kada se održavaju narednih Opći izbori u BiH.