Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja luka

Oproštaj od novinarke Mirjane Tešanović: “Spavaj partizanko”

sahrana

Mirjana Tešanović (56), koja je preminula u petak, nakon kratke i teške bolesti, sahranjena je danas na Gradskom groblju Vrbanja u Banjaluci

Draga Mirjana, predajem ti ovaj, posljednji tekst, svjesna da on nije kakav zaslužuješ, jer me ništa nije pripremilo na ovo. Iako sam vidjela da odlaziš, bilo je to prebrzo i prebolno za sve nas koji te volimo.

Ovim se riječima od novinarke i aktivistkinje Mirjane Tešanović, glavne urednice portala Impuls, oprostila njena prijateljica i saradnica Maja Bjelajac, javlja Srpskainfo.

– Malo je ljudi kod kojih sam provjeravala tačnost svojih stavova, jedna od njih su bila ti. Uvijek si bila na pravoj strani, za svjetlo protiv mraka. Spavaj partizanko, jako ćeš nam nedostajati – poručila je Maja Bjelajac.

Mirjana Tešanović (56), koja je preminula u petak, nakon kratke i teške bolesti, sahranjena je danas na Gradskom groblju Vrbanja u Banjaluci.

Ova hrabra, kreativna žena, po ubjeđenju ljevičarka, a po struci diplomirana pravnica, u svijet novinarstva je zakoračila kada je već bila u zrelom dobu, na pragu pedesetih. U to vrijeme je Mirjana, koja je do rata živjela u rodnom Sarajevu, preselila u Banjaluku, nakon godina izbjeglištva u Pragu i u Hrvatskoj.

Osnovala je Udruženje građana “Impuls” i istoimeni portal, prepoznatljiv po angažovanim tekstovima i “virtuelnom muzeju”, u kojem se reprintuju novinarske priče iz kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka.

– Mirjana ja Banjaluci dala impuls, a to nije samo jedno udruženje i jedan portal, to je tanani plamičak svjetlosti i istine, koji treba da sačuvamo: da ne ugasne zbog naše ravnodušnosti i da ga ne zatrpamo glupostima i pohlepom. Mirjana odlazi, mi ostajemo, kome će bolje biti, ne zna ni ona ni mi. Ali mi znamo da je Mirjana učinila sve što je mogla, pa i više od toga, da bi nama bilo bolje. Od sada, sve je do nas – rekla je, na Mirjaninom ispraćaju, novinarka Srpskainfo, Milkica Milojević.

Ona je govorila i čuvenu pjesmu Dobrice Cesarića “Oblak”, upoređujući sa oblakom ljepote i dobrote upravo Mirjanu, “kuštravu i kao sunce nasmijanu matoru djevojčicu, koja kao da je u Banjaluku banula pravo s Vudstoka”.

Mirjanu Tešanović su, uz kćerku jedinicu Lanu Konjevodu, ispratili i brojni banjalučki aktivisti i novinari, a između ostalih i Gordana i Erduan Katana, Aleksandar Trifunović, Almedin Šišić, Miljan Kovač, Vesna Malešević, Jelena Jevđenić, Zlatica Gruhonjić, Dražen Crnomat, Milica Pralica, Damir Miljević, Zeljko Vulić, te Ozren Perduv i drugi članovi grupe grupe “Pravda za Davida”.

Na sahranu su došli i predsjednik PDP Branislav Borenović i poslanik ove stranke Draško Stanivuković.