namješten tender?

Opština Rudo posao prevoza učenika dodijelila odborniku koji je u sukobu interesa

naslovna-Rudo-1024×576 (1)
FOTO: spin-portal.info

Pozadina cijele priče je najvjerovatnije politički pritisak na načelnika opštine Rudo Dragoljuba Bogdanovića (SNSD), jer kako naš sagovornik tvrdi, Ćirović je prijetio načelniku, da ukoliko ne dobije sporni tender, načelnik će izgubiti skupštinsku većinu i biti opozvan

Tender za prevoz učenika u opštini Rudo izazvao je pravu pometnju, a pomenuta priča traje još od prošle godine. Jedan od prevoznika tvrdi da je tender otpočetka bio namješten, da se vlasnik firme koja je nelegalno dobila ugovor nalazi u sukobu interesa, te je cijeli slučaj trenutno u rukama suda u Istočnom Sarajevu, piše spin-portal.

Tender prilagođen odborniku skupštine opštine?

Naime, na tender koji je raspisan prošle godine za prevoz učenika u školskoj 2021/22 godini prijavile su se kompanije “In turs” u vlasništu Marka Novakovića i “Javni prevoz” u vlasništvu Milovana Ćirovića, inače odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Rudo.

Uslovi na tenderu se često mijenjaju i u tome nema ništa loše. Problem nastane kada se uslovi počnu prilagođavati politički podobnijem kandidatu. Vlasnik kompanije “In turs” Marko Novaković tvrdi da se upravo to desilo u njegovom slučaju.

”Prethodnih godina su se tražila dva autobusa, koja nisu starija od 15 godina, prošle godine je izbačena ta stavka, te je u potpunosti prilagođena drugom kandidatu. Drugi problem je ograničavanje starosti licence, što se u zakonu nigdje ne pominje”, rekao je Novaković za SPIN info.

Bez obzira na tenderske uslove prilagođene jednom od ponuđača komisija je nakon e- aukcije, na osnovu kriterijuma najniža ponuđena cijena, donijela odluku da se ugovor dodijeli kompaniji “In turs” sa ponudom od 59.800,00 KM bez PDV-a. Kompanija odbornika Ćirovića imala je tada rok za žalbu od 15 dana, ali ista nije priložena tako da je “In tours” mogao početi sa radom.

Obavještenje o dodjeli tendera

Novaković početkom septembra počinje da obavlja svoju djelatnost, i to svega desetak dana nakon početka školske godine sve dok 10.9.2021. nije dobio mejl od načelnika da se ugovor ”Prevoz učenika za školsku 2021/22 godinu” dodjeljuje drugoj kompaniji, odnosno preduzeću “Javni prevoz” bez konkretnog objašnjena.

Poruka načelnika

Uprkos postojećoj dokumentacije koja jasno ukazuje da su dokumenti Novakovićeve kompanije bili važeći, jer mu je dodijeljen tender, u Opštini Rudo tvrde suprotno.

”Imajući u vidu da prvorangirani ponuđač nije dostavio potrebnu dokumentaciju za potpisivanje ugovora, nakon okončane e-aukcije, ponuda se dodijelila drugom ponuđaču”, saopštili su iz Opštine Rudo za naš portal, ne navodeći šta od dokumentacije nije dostavljeno.

Sa druge strane, Novakoviću nije jasno kako eventualne nepravilnosti nisu utvrđene u toku e-aukcije i prije dodijele tendera njegovoj firmi. Problem je navodno bio u tome što licenca nije starija od pet godina, a Novaković kaže da ni Ćirović ne ispunjava taj uslov, jer je firmu registrovao 2017. godine. Napominjemo da je vlasnik kompanije “In tours” 10 dana obavljao djelatnost, prije spornog mejla, jer je dokumentacija uredno pregledana prije aukcije, a komisija konstatovala da je sve u redu.

Politički pritisci odbornika Ćirovića i prijetnje rušenjem većine u Skupštini opštine Rudo

Pozadina cijele priče je najvjerovatnije politički pritisak na načelnika opštine Rudo Dragoljuba Bogdanovića (SNSD), jer kako naš sagovornik tvrdi, Ćirović je prijetio načelniku, da ukoliko ne dobije sporni tender, načelnik će izgubiti skupštinsku većinu i biti opozvan.

Na naše pitanje da li je trpio političke pritiske od strane pomenutog odbornika, načelnik opštine Rudo tvrdi da ne zna o kakvim političkim pritiscima je riječ.
“Nismo imali pritiske od strane bilo kog odbornika, ali zato trpimo konstantne neosnovane pritiske od strane ‘In tours’ d.o.o. Rudo, koji na temelju pokretanja raznih postupaka protiv opštine Rudo nalazi osnov za medijske pritiske, iako su svi ti postupci do sada okončani na štetu ‘In tours”, kaže Bogdanović za SPIN Info.

Odbornik Ćirović u sukobu interesa

Nakon što mu je, kako sam kaže, nezakonito oduzeto obavljanje djelatnosti, Novaković ulaže žalbu tvrdeći da se drugorangirani ponuđač, odnosno vlasnik firme “Javni prevoz” Milovan Ćirović nalazi u sukobu interesa s obzirom da je odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Rudo.

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske pola godine nakon što je Ćirović prevozio učenike donosi rješenje da se odbornik Milovan Ćirović ipak nalazi u sukobu interesa.

Rješenje o sukobu interesa

Da su iz opštine Rudo znali da će dodjeljivanjem ugovora odborniku u Skupštini opštine Rudo prekršiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa, i opet su to uradili, pokazuje i dopis upućen ranije Republičkoj komisiji od koje se tražilo mišljenje o navedenom slučaju.

Mišljenje Komisije za utvrđivanje sukoba interesa

“Odbornik u jedinici lokalne samouprave koji je vlasnik firme za pružanje usluga prevoza, je u sukobu interesa ukoliko bi u postupku javne nabavke kao odbornik poslovao sa lokalnom zajednicom čime bi mimo zakona o sprječavanju sukoba interesa u ogranima vlasti Republike Srpske prekršio i Zakon o javnim nabavkama”, navode iz Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa promijenila mišljenje

Ipak, to nije bio kraj afere u vezi sa sukobom intresa. Ćirković ulaže žalbu na odluku nadležne komisije, a žalba se usvaja te Komisija donosi novo rješenje u maju iste godine da se odbornik ovog puta ne nalazi u sukobu interesa jer je glasao za donošenje odluke o subvencionisanju prevoza, da time nije stavio privatni interes iznad javnog, te se nije našao u sukobu interesa.

Obrazloženje Komisije

Iz Transprency International kažu da odbornik u SO Rudo nije smio glasati o subvencionisanju prevoza koji vrši firma u njegovom vlasništvu, jer je to njegov direktan finansijski interes.

“Komisija često donosi obrazloženja koja pokušavaju formalno opravdati ono što bi suštinski bilo sukob interesa, te iako jeftiniji prevoz jeste javni interes, činjenica je da glasanje lica koje ima finansijski interes u tome raspolažući javnim novcem za svoju privatnu dobrobit- predstavlja sukob interesa’, kaže za SPIN Info Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove Transparency International.

Damjan Ožegović

Šta je to što je komisiju “natjeralo” da promijeni odluku pojašnjava nam Marko Novaković vlasnik kompanije “In tours”.

”Poslije uložene žalbe, zamjenik načelnika Jovica Vidaković i sekretar Zoran Đurović odlaze u Banja Luku da ‘riješe’ nastali problem, odnosno da se vrati na prvobitno odlučivanje, te od 17.5.2022. godine Ćirović nije u sukobu interesa ”, rekao je Novaković.

Vlasnik kompanije “In turs” nije gubio vrijeme pa je pokrenuo upravni spor i podnio krivičnu prijavu protiv načelnika Bogdanovića, te je sada sve u rukama suda u Istočnom Sarajevu.

Novi tender opet prilagođen istom ponuđaču?

Opština Rudo raspisala je tender za Prevoz učenika za novu školsku godinu tj. 2022/23. U uslovima koji se traže stoji da ponuđač treba da ima jedan uspješno realizovan ugovor u vrijednosti koja nije manja od 55.000,00 KM, čime je pomenuti odbornik zasigurno ispunio jedan uslov.

Izgleda da će Opština Rudo u buduće morati “pametnije” postavljati tenderske uslove, a odbornici i dalje moći sklapati poslove sa javnim institucijama bez obzira na eventualni sukob interesa i kršenja zakona.