Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Optuženi se utrkivali u (ne)znanju o respiratorima: Novalić, Hodžić i Solak pokušali osporiti nalaz vještaka

Sarajevo: Nastavljeno suđenje federalnom premijeru Novaliću i drugima zbog nabavke respiratora
29.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas je nastavljeno sudjenje federalnom premijeru Fadilu Novalicu i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla "Srebrena malina" u poslu vrijednom 10,5 miliona KM. Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nakon što je Fahrudin Solak pokušao “održati predavanje” vještaku Ismetu Suljeviću, specijalisti anestezije, sutkinja Džemila Begović mu kazala da je “fascinirana “ koliko on bolje zna od vještaka kakav je aparat

Na ročištu pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020.godine za oko 10,5 miliona KM, danas je nastavljeno unakrsno ispitivanje odbrane optuženih vještaka primarijusa doktora Ismeta Suljevića, specijaliste iz oblasti anesteziologije i stručnjaka s još nizom titula i četrdesetogodišnjim liječničkim iskustvom, a u penziju je otišao kao uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u novembru prošle godine.

PIŠE: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Ni današnje ročište nije proteklo bez pokušaja dovođenja u pitanje kredibiliteta doktora Suljevića, a sami optuženi tokom ispitivanja ovog vještaka pokušali su se predstaviti većim stručnjacima i poznavaocima respiratora od njega. U sudnici su danas spominjane i prijetnje.

DOKTOR SULJEVIĆ OSTAO PRI RANIJIM TVRDNJAMA

Doktor Suljević je vještačio respiratore ACM812 A, po naredbi Tužilaštva BiH 6. maja 2020. godine. Suština nalaza doktora Suljevića o navedenim respiratorima, a o čemu je govorio na prethodna dva ročišta jeste da on ne preporučuje njihovo korištenje u jedinicama intenzivne njege, zatim da respiratori ACM812 A ne zadovoljavaju ni minimum karakteristika za liječenje srednje teških i teških pacijenata oboljelih od Covid 19, te da su ovi respiratori primjenjivi samo u hitnim situacijama.

Ranije je vještak Suljević detaljno pojašnjavao razliku između modova koji su u stvari oblici ventilacije koju može pružiti neki respirator, koje posjeduje ventilator ACM812 A i ventilator Evita XL proizvođača Dreger, a koji je primjer standardnog respiratora koji se koristi na KCUS-u.

Unakrsno ispitivanje vještaka Ismeta Suljevića danas je nastavila Mirna Avdibegović, advokatica optuženog Fikreta Hodžića, vlasnika “FH Srebrena malina”.

Ona je pitala ovog stručnjaka “da li je tačno da je on sam odredio da se koristi komparativnom metodom pri vještačenju koje je proveo”, kao i da je to, prema njenim riječima, jedina metoda koju je proveo.

Vještak Suljević je kazao da je to naučno validna metoda i da nije bilo potrebe da pri izvršenju ovog zadatka koristi druge metode. Advokatica Avdibegović je kazala vještaku i da je njegov nalaz nastao kao rezultat usporedbe modova ova dva tipa respiratora, a doktor Suljević je na tu konstataciju odgovorio:

– Najvažnije je bilo i komparirati s aspekta modova koji su nešto najvažnije u funkciji ove mašine. A, za nalaz sam se koristio i uputstvom samog proizvođača respiratora ACM812 A , te smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o ovim medicinskim uređajima i svojim dugogodišnjim iskustvom i ličnim znanjem iz anestezije – kazao je vještak Suljević.

Advokaticu Avdibegović zanimalo je i da li je doktor Suljević prilikom vještačenja komparirao dodatnu opremu i setove koji dolaze uz respiratore ACM812 A i Evita XL.

– To su sekundarni elementi kada je ova mašina u pitanju, nije bilo potrebe da kompariram dodatnu opremu – istakao je doktor Suljević.

Na pitanje advokatice Avdibegović da li je respiratore komparirao na pacijentima, vještak Suljević je odgovorio: “Ja nisam imao naredbu da izuzimam tu opremu, nego da utvrdim namjenu ovih respiratora”.

Advokatica Avdibegović je podsjetila vještaka Suljevića da je on više puta kazao da respiratori ACM812 A nisu invazivni, te ga je ponovo pitala o tome ustvrdivši da proizvođač nije naveo u uputstvu da nisu invazivni, te da je navedeno da se mogu koristiti u operacionim salama, na što je vještak odgovorio:

– Pravi se zabuna, pogotovo kad su laici u pitanju onda se pogrešno tumači. Respirator ACM812 A nema minimum kondicije da vodi balansiranu opštu anesteziju. Svaki gazda svoga konja hvali – ustvrdio je vještak Suljević.

Avdibegović je tražila od vještaka i da potvrdi da li je respirator ACM812 A pogodan za endotrahealnu intubaciju.

Na ovo pitanje doktor Suljević je dao slikovito pojašnjenje u smislu da ukoliko je pacijent koji je primjerice zadobio povrede u saobraćajnoj nesreći u Hadžićima može biti intubiran i uz pomoć ovog aparata, ali samo za kratku relaciju.

Trećeoptuženi Fikret Hodžić, insistirao je na odgovoru vještaka, da li je ovaj respirator invazivan ili nije.

Hodžić je potencirao da mu vještak odgovori kratko na ovo pitanje, potvrdno ili odrečno, međutim doktor Suljević je pokušao ukazati na to da mora dati detaljniji odgovor na ovo pitanje.

– Prema svim neophodnim parametrima koje mora imati invazivni respirator s aspekta nauke, za ovaj ACM812 A ne prihvatam da je to invazivna mašina neophodna za intenzivnu njegu – kategorički tvrdi doktor Suljević.

FIKRET HODŽIĆ: NISAM DOBIO ŽELJENI ODGOVOR

Hodžić je najavio da će u ovom procesu svjedočiti i proizvođač respiratora ACM912 A. Vještaka Suljevića Hodžić je pitao i šta je njegov motiv da kaže za ove respiratore da nisu invazivni, kada svi drugi, prema Hodžićevim riječima “kažu drugačije”.

Doktor Suljević je na ovo kazao: “Časni sude, nikakav motiv lični ne postoji. Gospodina nikada nisam vidio uživo izuzev na televiziji. Ja sam samo iznosio stavove na osnovu nauke i ovdje su samo struka i nauka u pitanju i ja govorim istinu.”

Iako je Hodžić na početku ispitivanja kazao da cijeni i godine i stručnost doktora Suljevića, ipak je pokušao osporiti njegov kredibilitet uz konstataciju da je on “vještačio samo jednu nesreću u Goraždu”, što nema nikakve veze s iskustvom doktora Suljevića kao anesteziologa i stručnjaka koji je s respiratorima radio 40 godina.

Sutkinja Begović je ovu Hodžićevu opasku prekinula riječima: “To nije Vaša briga šta je vještačio”.

Hodžić je ustvrdio “da nije dobio odgovor koji je želio”, a sutkinja Begović je kazala da “drugo je što on želi čuti”, a drugo šta misli vještak.

Pitanje o tome je li respirator ACM812 A invazivni ili nije postavio je i član Sudskog vijeća Branko Perić, koji je kazao da mu vještak to odgovori s aspekta laika kakav je u smislu tih medicinskih uređaja Fikret Hodžić.

Vještak Suljević je kazao “niste tražili diskusiju laika i laika”, nego je tražen stručni nalaz.

Ipak je kazao da ovaj respirator u užem spektru koji je već pojasnio kada su u pitanju kratkotrajna korištenja može biti s nekih pet procenata u ukupnoj funkciji invazivni, a s 95 procenata neinvazivni.

SUTKINJA BEGOVIĆ FASCINIRANA SOLAKOVIM “ZNANJEM” O RESPIRATORIMA

Sudija Branko Perić je pitao i da li vještak Suljević ima saznanja da se respiratori ACM812 A primjenjuju u jedinicama intenzivne njege.

Vještak je podsjetio kako su respiratori iste ove vrste uništeni u SAD-a , a na slično pitanje tužitelja Džermina Pašića, vještak je kazao da ima saznanja od kolega da su respiratori ACM812 A korišteni u Privremenom respiratornom centru na KCUS-u u zgradi stare klinike za anesteziju.

Začuđujuće je bilo pojašnjenje sudije Perića za ovo njegovo pitanje, jer je konstatirao: “Pitam vas ovo jer znamo da se industrijski kisik primjenjivao kao medicinski, pa možda je i ovo”, ali je Perića prekinula sutkinja Begović u ovom izlaganju o korištenju kisika, koji je podsjećamo prerastao u aferu u entitetu RS koja još nije razjašnjena.

Vještak Suljević je detaljno pojasnio da respirator ACM812 A nema PEEP koji znači pritisak na kraju izdisaja u propozicijama koje zahtijeva srednje teško i teško stanje pacijenta

Na ovo je reagirao drugooptuženi u ovom predmetu Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite koji je tražio da vještaku pokaže jednu fotografiju respiratora i da se on o njoj očituje. Iako se na fotografiji nigdje ne vidi oznaka ACM812 A, Solak je danas ustvrdio da je to taj respirator.

Tokom pokušaja Solaka da vještaku Suljeviću “pojasni” mogućnosti respiratora ACM812 A u vezi s PEEP-om  sutkinja Džemila Begović kazala je ironično Solaku :”Fascinirana sam koliko bolje od vještaka znate koji je aparat”.

Uprkos protivljenju tužitelja Tužilaštva BiH da se ta fotografija prikaže jer odbrana to nije najavila Tužilaštvu, a nije ni dostavila izvor iz kojeg je fotografija dobijena, kao ni dokaz o kojem se respiratoru radi, Sudsko vijeće je dozvolilo da bude prikazana, te da ova fotografija bude uložena u spis kao dokaz, a Vijeće će je kasnije cijeniti.

Fotografija respiratora s nekim prikopčanim crijevom potom je prikazana na grafoskopu. Vještak Suljević je kazao da se ne može očitovati na osnovu dostavljene fotografije na kojoj nema ni oznake respiratora, te je ponovio da se u uputstvu proizvođača spominje PEEP s vrlo malim pritiskom , “a nama su potrebni puno veći pritisci”.

Također, vještak Suljević je ukazao na to da u uputstvu za upotrebu proizvođač navodi podatak koji daje sumnju u proizvođača, a odnosi se na osjetljivost prekidača u kojima su navedena odstupanja pritiska.

NOVALIĆ PRETVARAO KILOPASKALE U ATMOSFERE , VJEŠTAK OSTAO ZAČUĐEN

– Navedena je mogućnost greške plus – minus 50 kilopaskala. Ovo je toliki pritisak, da kad ga vidim, ja bježim od takve mašine – kazao je vještak Suljević.

Optuženi premijer FBiH Fadil Novalić pitao je vještaka da li ostavlja mogućnost da je proizvođač napravio grešku u uputstvu i stavio veće vrijednosti.

Doktor Suljević je kazao da se taj podatak pojavljuje i u uputstvu za upotrebu respiratora ACM812 A i iz 2008.godine i u onom inoviranom 2019. godine, te da nakon ponavljanja tih podataka on ne smije tvrditi da je to greška.

Fadil Novalić je htio detaljnije pojasniti šta je želio reći pa je pitao :

– Da li je moguće da su proizvođači napravili grešku u mjernim jedinicama za pritisak te zamijenili paskal i kilopaskal, te je kilopaskale pretvorio u atmosfere?

Na ovo je vidno začuđeno reagirao doktor Suljević:

– Čekajte, čekajte nije tako, 50 kilopaskala nije vrijednost od 50 atmosfera, žao mi je što gospodin Novalić kao inženjer to ne zna. Pritisak od 50 atmosfera može srušiti ovu zgradu – pojasnio je vještak Suljević.

VJEŠTAK SULJEVIĆ PRIJAVIO DA MU JE ADVOKATICA VASVIJA VIDOVIĆ PRIJETILA

Fikret Hodžić je danas najavio da će u ovom procesu svjedočiti i proizvođač respiratora ACM812 A, a nakon kraćih konsultacija među advokatima odbrane dok su mikrofoni bili isključeni, vještak Suljević je prijavio Sudskom vijeću da mu je u tom vremenu Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića, premijera FBiH uputila prijetnju.

– Časni sude, dobio sam prijetnju. Advokatica Vidović je rekla “zato će uslijediti tužbe proizvođača i pri tome je mahala glavom i gledala u mene” – kazao je vještak Suljević.

Advokatica Vidović pitala je predsjednicu Sudskog vijeća Džemilu Begović “ Vi vjerujete ovom vještaku?”. Mi smo to pričali među sobom, kazala je Vidović, koja inače u sudnici sjedi do premijera Fadila Novalića.

Sutkinja Begović je upozorila advokaticu Vidović, te konstatirala da se tako ne može obraćati svjedoku ili vještaku, a da ukoliko se takvo nešto kaže pred svjedokom ili vještakom, onda on ima pravo da to protumači kako hoće.

Tužitelj Mirza Hukeljić je tražio od vještaka da objasni da li osim PEEP-a postoje i drugi kriteriji koje je propisala WHO da bi se neki respirator smatrao invazivnim.

– Ova mašina ima koncentraciju kisika 48 do 100 posto, a WHO za invazivne propisuje od 21 do 100 posto. Ova koncentracija apsolutno govori da nije za intenzivnu njegu – kazao je doktor Suljević dodajući da primjena ovih respiratora s greškom koja je predviđena u startu i kritičnim vrijednostima može izazvati pogoršanje kod pacijenta već u prvih 24 sata korištenja.

Zbog činjenice da su optuženi i njihova odbrana pokušali diskreditirati vještaka Suljevića i dovesti njegov kredibilitet u pitanje zbog toga jer nije radio na Covid odjelu, tužitelj Hukeljić ga je pitao da li je radio s pacijentima oboljelima od akutnog respiratornog distresnog sindroma (ARDS) i da li je za Covid karakterističan ARDS?

Vještak je pojasnio da apsolutno jeste, te da je on u svojoj karijeri ljekara liječio na stotine, ako ne i hiljade takvih pacijenata.

Doktor Suljević podsjetio je i da je pet godina bio na čelu Klinike za anesteziju na KCUS-u , te da je radio u svim operacionim salama na KCUS-u izuzev one na Kardiohirurgiji.

Danas je saslušan i Nedim Kereš uposlenik špediterske firme koja je obavila carinjenje 80 respiratora koji su stigli na Sarajevski aerodrom 25. aprila 2020. godine. On je pojasnio da među dokumentima koje je prvobitno dobio u Kargo centru na Aerodromu nije bilo fakture niti dozvole Agencije za medicinska sredstva BiH za uvoz respiratora, ali da su ti dokumenti dostavljeni dan kasnije, s tim da je faktura bila u kopiji, a dozvola Agencije u originalu.

Ovaj svjedok je potvrdio da nije bilo primjedbi iz carinske službe na dokumentaciju za ocarinjenje respiratora.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 4. februara.