Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Optuženi Šojić više nije direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH

dragan sojic
Foto: Screenshot/ ICTY
Dragan Šojić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove BiH, tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja

Dragan Šojić, razrješen je dužnosti direktora – zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, zbog, kako je navedeno, isteka mandata.

Ova vijest objavljena je u Službenom listu BiH, a odluku je potpisala Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara.

Umjesto Šojića, imenovan je v.d direktor zamjenik Jovan Šilj.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove BiH, tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi da je optuženi Dragan Šojić u svojstvu službenog lica, obavljajući poslove direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, prekoračio granice svog službenog ovlaštenja, a koja se odnose na korištenje službenih vozila, na koji način je pribavio sebi korist u iznosu od 41.877,78 KM, a za isti iznos oštetio budžet Bosne i Hercegovine.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopćeno da se Šojić tereti da je zloupotrebljavao službena vozila institucije, kako bi više puta privatno putovao u inozemstvo, na područje Srbije i Crne Gore, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH.

Također, tereti se da je sačinjavao i u putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu.