Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Optuženi za ratne zločine u Foči Novica Tripković sporazumno priznao krivicu

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (2)

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, koju je objedinio sa postojećom ranijom kaznom koju optuženi izdržava, te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina

Optuženi Novica Tripković (1947), optužen da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti silovanjem dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, koje su bile zarobljene, a zatim nezakonito zatvorene na području Foče, u prisustvu advokata je priznao krivicu za ovo djelo počinjeno u augustu 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sporazumnim priznanjem optuženi je u potpunosti priznao svoje sudjelovanje u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH i time doveo do ubrzanja procesa.

Prije zaključivanja sporazuma Tužilaštvo BiH je obavilo razgovore sa oštećenim, koji su istakli da žele da optuženi odgovara za počinjene zločine i dali saglasnost za zaključenje ovog sporazuma.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, koju je objedinio sa postojećom ranijom kaznom koju optuženi izdržava, te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.