Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv četiri osobe zbog ratnog zločina u Konjicu

BiH

sud i tuzilastvo bih

Podignuta je optužnica protiv četiri osobe zbog ratnih zločina na području Konjica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima hrvatske nacionalnosti, počinjenje 1993. godine. Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Jasmina Vikovića (1971.) iz Zavidovića, Vehdada Mrkaljevića (1957.) iz Doboja, Izeta Kulaša (1976.) iz Donjeg Vakufa i Mersudina Kablara (1972.) iz Zenice.

“Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika i zapovjednika (optuženi Mrkaljević kao komandant odreda, a Kablar kao komandir voda), Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) Armije BiH iz Zenice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te na području mjesta Orahovica u općini Konjic, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeni se terete da su, 31. augusta i 1. septembra 1993. godine, na temelju usmene zapovjedi optuženog Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi, prisilno odveli iz njihovih kuća te zatočili u objekat-štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje je bila smještena komanda DIB Armije BiH.

“Zatočene civile optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozlijede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo, a optuženi Viković, ujutro je osobno je, pucajući iz vatrenog oružja, ubio preostalu dvojicu civila, koji su u teškom stanju ležali na podu”, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.