Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TUŽILAŠTVO BIH

Optužnica protiv Mujanovića zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

Patrola s graničnom policijom BiH u Zvorniku, mjestu na kojem preko Drine ulazi najviše migranata
22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina - Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodjer i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji granicna policija pokriva oko 130 km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske ne popunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela "krijumcarenje ljudi". S dolaskom jeseni, tranzit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara. Grupa migranta koja je krenula iz BiH u Srbiju, svi su bili registrirani u centru Blazuj, u blizini Sarajeva.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je u međuvremenu i potvrdio

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Emraha Mujanovića, zvanog Emčo (1993.) koji se tereti za organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’, odnosno krivično djelo – krijumčarenje ljudi.

Optuženi se tereti da je, djelujući kao član organizovane grupe za krijumčarenje ljudi u okviru zajedničkog plana i prethodnog dogovora, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge, prihvatom i prevozom omogućio migrantima nezakonit boravak na području BiH.

Spomenuti migranti su prethodno od organizatora i članova grupe ilegalno prevedeni čamcem preko Drine, granične linije iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a sve u cilju daljeg prebacivanja u zemlje EU.

Optuženi je nakon preuzimanja i prilikom nedozvoljenog tranzita migranata kroz teritoriju BiH, otkriven i spriječen zaustavljanjem od policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na magistralnom putu u mjestu Glogova, opština Bratunac, koji su pregledom zatekli 14 ilegalnih migranta državljana Egipta.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je u međuvremenu i potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.