Optužnica protiv Srećka Aćimovića optuženog za genocid

BiH

tuziteljstvo bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Srećka Aćimovića, rođenog 10.05.1967. godine u Roćeviću, općina Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu komandanta II Bataljona Zvorničke brigade VRS-a, svjesno pomogao izvršenje zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata u kom su učestvovali visoki vojni oficiri VRS-a da se 40.000 bošnjačkih civila prisilno presele iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjaka pogubi po kratkom postupku tako što je od 14. do 16. jula 1995. godine, postupajući po naredbi, instrukcijama i zadacima komande Zvorničke brigade i Glavnog štaba VRS-a da se protivzakonito zatvoreni muškarci i dječaci Bošnjaci u školi u Roćeviću, izvedu s povezima na očima i zavezanim rukama a zatim da se kamionima prevezu koje je sam obezbijedio na lokaciju koju je sam izabrao na šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, kojom prilikom je likvidirano najmanje 1.040 zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka, a nakon toga njihova tijela zakopana u pješčana udubljenja kao masovne neobilježene grobnice.

Optuženi se tereti da je pomogao izvršenje zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata da se ubiju muški pripadnici skupine Bošnjaka i da se nanesu teške tjelesne ozljede i duševne povrede skupini Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci istočne Bosne, činili značajan dio etničke skupine Bošnjaka, na koji način je pomogao da se ista djelimično istrijebi kao nacionalna, vjerska i etnička skupina, čime je počinio krivično djelo genocid.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.