Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica za rušenje i uništavanje Aladža džamije u Foči

aladza_dzamija_radovi_4

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Gorana Mojovića koja ga tereti za rušenje i uništavanje Aladža džamije u Foči 1992. godine.

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Mojević se tereti da je 2. augusta 1992. učestvovao u postavljenju eksploziva i izazivanju eksplozije koja je potpunosti uništila kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

„Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine“, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Mojević je optužen za zločin protiv čovječnosti u vezi sa uništavanjem kulturnih, vjerskih i historisjkih spomenika.

Kako je saopšteno iz Državnog tužilaštva, Aladža džamija je kulturni, povjesni i religijski spomenik izgrađen od 1550. do 1551. godine, te je od 1950. godine bila pod zaštitom države.

Iz Tužilaštva su najavili navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, dva stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza.