Orasi rastu poput grožđa u Novoj Bili kod Travnika (FOTO)

BiH

orasi nova bila (2)

Zdravko Bajo iz Nove Bile kod Travnika bio je jako iznenađen kada je na stablu svoga oraha ugledao grozdove malih plodova. U početku je mislio da je riječ o nekoj prirodnoj pogrešci. Kada je orah počeo razvijati svoj plod u grozdovima oduševilo se cijelo susjedstvo.

„Nikada ovaj orah nije davao plodove u grozdovima. Kod drugih ljudi desilo se da im orasi daju po pet do šest plodova u grozdu i to veoma rijetko. Međutim, na stablu moga oraha u grozdu bude po deset, pa i dvadeset oraha koji su formirali plod i ako Bog da uskoro ću ih pripremati za branje. Takvih grozdova ima na stotine na stablu moga oraha. Dolaze ljudi, čude se i nose grozdove oraha u Hrvatsku, Sloveniju, po cijeloj BiH. Jedan moj prijatelj odnio je grozd sa 20 oraha u Mađarsku”, govorio je novinaru Anadolu Agency (AA) Zdravko Bojo pokazujeći grozdove na orahu.

Zdravko je zvao agronome da utvrde zašto njegov orah star 17 godina daje plod u grozdovima. Mnogi su obećali i nisu došli. Jeli se priroda poigrala genetikom ili je riječ o svojevrsnom prirodnom fenomenu za sada je teško odgonetnuti.