fondacija "cure"

Organizacije koje se bave ženskim pravima nisu prekidale aktivistički rad

fondacija cure (1)

Predstavljene su inicijative građanki i organizacija koje pružaju podršku društveno marginalizovanim ženama, govorilo se o suradnji unutar lokalnih zajednica te javnih institucija i međunarodnih organizacija na unapređenju položaja žena i djevojčica u BiH

Organizacije koje se aktivno bave ženskim pravima u BiH nikad nisu stale sa aktivističkim radom i među prvima su prelazile hiljade kilometara u jeku pandemije koronavirusa kako bi pomogle ženama koje su zaboravljene od institucija i koje se ne spominju u lokalnim akcionim planovima – zaključeno je danas na konferenciji “Feminističke zalagačke politike u BiH” u organizaciji Fondacije CURE i Fondacije za osnaživanje žena.

Na konferenciji je razgovarano o svakodnevnim izazovima s kojima se žene i djevojčice susreću i kako ih riješiti, o
iskustvima aktivističkog djelovanja u periodu pandemije, te koliko je COVID-19 uticao na ženska prava o pitanju politike socijalne pravde.

Predstavljene su inicijative građanki i organizacija koje pružaju podršku društveno marginalizovanim ženama, govorilo se o suradnji unutar lokalnih zajednica te javnih institucija i međunarodnih organizacija na unapređenju položaja žena i djevojčica u BiH.

Konferencija je realizovana u sklopu projekta “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”, koju finansira Evropska unija, a realizuje Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena i u sklopu projekta „Feminističke zalagačke politike u Bosni i Hercegovini“ kojeg podržava Kvinna till Kvinna.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini je rekao da Evropska unija snažno pruža podršku jačanju i poštivanju ljudskih prava u BiH, s posebnim fokusom na jačanje i zaštitu prava žena u BiH.

– Evropska unija želi osigurati da žene i djevojčice u potpunosti učestvuju u svim aspektima društva jer ćemo samo zajednički moći postići održivi razvoj za sve. Zahtijevali smo i nastavit ćemo podsticati vladu da osigura integraciju rodnih politika u svim sferama ekonomskog, društvenog i političkog života uz punu podršku koja dolazi od civilnog drštva – rekao je Vannini, saopćeno je iz Fondacije CURE.