Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Organizacioni odbor osudio napad na Vučića

organizacioni-odbor-srebrenica

Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica danas je na hitnoj sjednici u Potočarima najoštrije osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, kojeg su žrtve genocida dostojanstveno dočekale, kako priliči visokim zvaničnicima bez obzira iz koje zemlje dolaze.

Analizirajući pripreme za održavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN” Srebrenica, Organizacioni odbor je zaključio da su članovi Odbora uložili maksimalan napor da obilježavanje prođe u najboljem redu.

-Organizacioni odbor će ubuduće pristupiti organizaciji obilježavanja s još većom pažnjom s ciljem da ne dolazi do bilo kakvih situacija koje bi mogle uticati na sigurnost građana i delegacija, posebno koje bi mogle uticati na suživot u Srebrenici nakon 11. jula – zaključak je sa sjednice Odbora.

Organizacioni odbor je zahvalio reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću na njegovoj ličnoj ulozi da doprinese smirivanju situacije 11. jula.

Predsjednik Odbora Ćamil Duraković kazao je da je na dženazu i komemoraciju 11. jula stiglo 392 autobusa, više od 6.000 privatnih vozila, više od 100 vozila stranih delegacija, oko 12.000 učesnika “Marš mira 2015”, 500 motorista i oko 300 biciklista, što ih dovodi do zaključka da je u Potočarima tog dana bilo oko 70.000 ljudi, piše Oslobodjenje.

Duraković je izrazio zahvalnost svim građanima koji su taj dan došli na dženazu i komemoraciju, osim onima koji su pravili nerede.

Zahvalio je i svim delegacijama koje su 11. jula došle da suosjećaju sa žrtvama, a porodicama zaželio sabur.