BiH

Organiziran svečani doček Nove kineske godine u Mostaru

18/01/2018

Po prvi put u Mostaru je večeras organiziran svečani doček Nove kineske godine. Godina psa započela je spektakularnim vatrometom koji je trajao više od deset minuta ostavljajući bez daha brojne građane Mostara, turiste ali i politički establišment Bosne i Hercegovine i Kine koji je okupila svečanost u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, nakon spektakularnog vatrometa, upriličen je bogat kulturno-zabavni program pod nazivom “Sretna Kineska nova godina” u izvođenju Pekinške plesne akademije koja je predstavila pravo carstvo kineske kulturne baštine.

Događaj je organizirala ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Cheo Bo koja je danas u svečanom duhu posjetila udruženja i ustanove koje skrbe o osobama s posebnim potrebama i razveselila ih prigodnim darovima, ali i naglasila značaj dobrih odnosa između Kine i Bosne i Hercegovine u kojoj živi veliki broj državljana Kine.

Da je suradnja Kine i Bosne i Hercegovine veoma značajna posvjedočila je i večerašnja svečanost koja je u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače okupila intelektualni i politički establišment Bosne i Hercegovine na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Nova 2018. godina, prema Kineskoj tradiciji, je godina psa, jedanaeste po redu životinje u kineskom horoskopu.

Kinezi vjeruju da dolazak psa u kuću simbolizira dolazak sreće pa stoga vjeruju i da će godina psa donijeti puno toga dobrog. U tom duhu svaki gost večerašnje svečanosti na dar je dobio plišanog psa kao simbol želje za novim dobrim počecima.

Realiziranje ovog događaja uz Veleposlanstvo Republike Kine u BiH, podržali su Ured predsjedatelja Predsjedništva BiH te kineski građani koji žive izvan svoje domovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.