Orić i Muhić: Srebreničani bili odsječeni od ostalih

naser oric

Uvođenjem dokaza Odbrane završen je dokazni postupak na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženim za za ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac kod Bratunca, javlja BIRN.

Orićeva advokatica Lejla Čović, kao materijalni dokaz je priložila video snimak govora Milenka Živanovića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je snimljen na osnivanju Bratunačke brigade VRS-a.

“Ovaj dokaz je bitan u pogledu tačke tri optužnice, a govori o odsječenosti teritorije Bratunca od Srebrenice i Žepe u periodu koji se spominje u optužnici“, kazala je Čović.

Živanovićev govor, kako je pojašnjeno u sudnici, snimljen je mjesec dana prije formiranja Bratunačke brigade u oktobru 1992. godine. Na snimku Živanović govori o tome da srpska vojska u okruženju drži 80.000 Srebreničana, kao i to da su oni odsječeni od Cerske, Žepe i Bratunca.

Također, kao dokaz Odbrane priložena je i karta Srebrenice i Bratunca, koja je prema riječima Čovićeve relevantan odgovor na dokaze Državnog tužilaštva, o prohodnosti vojnika Armije BiH (ABiH) prilikom akcije na Kunjarcu.

Naser Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih snaga.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. avgust, kada je planirano iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH.