Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orićeva advokatica: Salihoviću smo poslali snimak Avdićevog intervjua

BiH

oric

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je počelo suđenje ratnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, zbog optužbi za zločine 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

Odbrana je početkom novembra prošle godine zatražila od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH obustavu postupka protiv Orića, tvrdeći da mu je u Hagu već suđeno za te zločine.

Zahtjev je odbio sudija Mehanizma za međunarodne tribunale Liu Daqun, istaknuvši kako se tačke optužnice u BiH o ubistvima razlikuju od optužbi u Hagu.

Braniteljica Lejla Čović zatražila je ranije od suda da izda nalog Tužilaštvu BiH da provjeri informacije da li je na određene svjedoke vršen pritisak prilikom uzimanja izjava.

“Glavnom tužiocu Goranu Salihoviću smo proslijedili snimak televizijskog intervjua Samira Avdića u kojem on kaže da je trebalo da svjedoči protiv Orića, i da je njegov iskaz bio unaprijed pripremljen i iznuđen od strane Republike Srbije… U tom intervjuu Avdić govori kako su izjave drugih svjedoka iznuđene na isti način”, kazala je ranije Čović.

Ispred zgrade Suda bile su srebreničke majke, ali i članovi porodica žrtava iz Republike Srpske, prenosi novinska agencija Patria.

Na upit da li je Naser Orić počinio zločine za koje se tereti, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić nije precizirala.

“Ne želim reći da možda nije bilo nekih zločina, ali to je bilo u odbrani. Zločini nisu bili pripremani kao što je to bio slučaj sa srpske strane”, kazala je Subašić.

Početku suđenja prisustvovali su i predstavnici općinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

“Osjećamo se razočarano, tužno i žalosno. Došli smo na mjesto gdje bismo trebali tražiti istinu o stradanju Srba i gdje treba da se donese pravosnažna sudska presuda za bar jednog ubijenog Srbina sa područja Bratunca, Srebrenice, Milića, Šekovića, Vlasenice, Zvornika za zločine koje su činili muslimani iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića. Došli smo danas da dobijemo odgovore na pitanje ko je ubio članove naših porodica, zašto ih je ubio, ko je naredio i zbog čega? Šta su bili krivi? Što su sjedili u svojim kućama i radili na svojim njivama?

Ubijeni su u svojim kućama i ispred njih. Nadam se da će proces pokazati da je Orić kriv i da će mu se izreći presuda sa mnogo godina zatvora”, navela je predstavnica općinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović.

Naser Orić je 26. juna 2015. godine izručen BiH iz Švicarske, gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije. Orićevo izručenje iz ekstradicionog pritvora u kojem je proveo 14 dana tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist BiH.