Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kiseljak

Ortačke veze načelnika: Kompanija Ceste Company dobila poslove vrijedne dva miliona KM

kiseljak
Foto: Adi Kebo/ Žurnal

U prijavi se navodi da je načelnik Općine Kiseljak “uspostavio ortačke veze” sa firmama Bar-Floor i Ceste Company, te na taj način omogućio sticanje novčanih sredstava poput one da se prilikom obavljanja radova na području općine Kiseljak vrši i nelegalna eksploatacija riječnog pijeska i šljunka koja se odvozi iz Zone sporta i rekreacije (projekat Općine Kiseljak) na druge lokacije

Kompanija Ceste Company iz Kiseljaka samo od početka ove godine od Općine Kiseljak dobila je poslove vrijedne oko dva miliona KM sa PDV-om. To je nastavak višegodišnje prakse u kojoj je ova kompanija apsolutni rekorder po dobijanju ugovora od Općine, piše Žurnal.

Dok su se potpisivali ugovori, redale su se i prijave kantonalnom i Federalnom tužilaštvu. Federalno tužilaštvo u decembru 2023. usvojilo je žalbu na odluku o neprovođenju istrage koju je donijelo Tužilaštvo SBK, a odnosi se na zloupotrebu položaja i ovlaštenja i nesavjestan rad u službi načelnika Općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka i ovlaštenih osoba u Policijskoj stanici Kiseljak. Tužilaštvo FBiH u svojoj odluci navodi da je kantonalna tužiteljica Edina Mešić odluku zasnovala na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju.

U prijavi se navodi da je načelnik Općine Kiseljak “uspostavio ortačke veze” sa firmama Bar-Floor i Ceste Company, te na taj način omogućio sticanje novčanih sredstava.

Žurnal je ranije pisao da je protiv Pere Pecirepa, voditelja kompanije Ceste Mostar u Kiseljaku i člana Nadzornog odbora, i Mladena Mišurića Ramljaka, načelnika Općine Kiseljak, od 2012. do danas podnesene su po tri krivične prijave Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona. Dvaput su prijavljeni zajedno, za zloupotrebu položaja, a Mišurić je 2012. prijavljen i za neizvršavanje sudske odluke.

Dio prijava odnosi se na to da kompanija Ceste Company prilikom izvođenja radova povremeno koristi mašine kompanije Ceste Mostar, koja je većinski u državnom vlasništvu. Sve zahvaljujući tome što je član Nadzornog odbora Pero Pecirep, a vlasnica Ceste Company Jelena Pecirep, bivša supruga Pere Pecirepa. U nekim poslovnim registrima Pero Pecirep još uvijek je naveden kao jedan od direktora Ceste Company.
U nekim tekstovima medija iz Kiseljaka Pecirep je predstavljen kao menadžer Ceste Company.

Ove prijave potkrijepljene su fotografijama radnih mašina za koje je prijavitelju, kako je Žurnal i ranije pisao, u Ministarstvu unutrašnjih poslova SBK potvrđeno da pripadaju Ceste Mostar. U vrijeme fotografisanja izvodile su poslove za Ceste Company.

Osim toga, u prijavama je navedeno da se prilikom obavljanja radova na području općine Kiseljak vrši i nelegalna eksploatacija riječnog pijeska i šljunka koja se odvozi iz Zone sporta i rekreacije (projekat Općine Kiseljak) na druge lokacije.

Ceste Company, Ceste Mostar, Općina Kiseljak, te advokat načelnika Mladena Mišurića Ramljaka, na kojeg su novinari Žurnala upućeni iz Općine, nisu odgovorili na zahtjev za razgovor u vezi sa ovom temom.

Zbog brojnih prijava koje je podnio, Nedeljko Stjepanović iz Kiseljaka, trpi brojne pritiske. Kako kaže za Žurnal, protiv njega je podneseno najmanje pet tužbi za klevetu Općinskom sudu u Kiseljaku:

-U razdoblju dužem od dvije godine prijavljivao sam krivična djela uvezane kriminalne grupe iz Kiseljaka i konačno je Federalno tužilaštvo poništilo odluku Kantonalnog tužilaštva, koje je uporno ponavljalo da prijavljeno nije krivično djelo. Međutim, ista ekipa je podnijela brojne tužbe za klevetu ovom sudu koji apsolutno kontroliraju. Radi se o krađi javnog novca od strane uvezane kriminalne grupe kojom rukovodi načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak koji je već oko 20 godina na toj funkciji.

Podnesene prijave odnose se na javne nabavke za poslove izgradnje Doma zdravlja u Kiseljaku, o čemu smo i ranije pisali, izgradnju Zone sporta i rekreacije u Kiseljaku, izgradnju kružnog toka, kršenje Zakona o javnim nabavkama, eksploataciju pijeska… te druge oblasti o kojima će Žurnal pisati u narednim tekstovima.

ceste company