Donacija Vlade SAD

Oružane snage BiH dobile 14 specijaliziranih terenskih vozila i vojnu ambulantu

1

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) „Humvee“

Svečana ceremonija primopredaje novih 14 specijaliziranih terenskih vozila za Oružane snage Bosne i Hercegovine, koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu obrane BiH, održana je u kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva, zajedno s otvaranjem vojne ambulante, čije je uspostavljanje pomogla Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Zajedničkoj ceremoniji su nazočili ministar obrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović sa saradnicima, te ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field i zapovjednik NATO stožera u BiH brigadni general William Edwards.

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) „Humvee“, i to pet primjeraka u sanitetskoj varijanti M-1152, tri oklopljena M-1152A1, tri djelimično oklopljena M-1152A1 te tri u zapovjednoj varijanti M-1165A1. Ovime je upotpunjena američka donacija od 24 vozila „Humvee“ isporučena u martu 2017. godine i 20 komada u julu 2019. godine. Sve je ukupne vrijednosti od oko devet miliona dolara.

„Američka donacija će ubrzati ostvarenje primarnog vanjskopolitičkog cilja, integracije naše države u euroatlantske strukture,“ naglasio je ministar Podžić.

„Ovdje vidim i pet specijaliziranih ambulantnih vozila, koja savršeno pristaju uz ambulantu koju danas otvaramo i koja je obnovljena i opremljena u sklopu projekta koje je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Aktivnosti na unaprijeđenju sanitetske službe OS BiH otpočeli smo 2016. godine, zajedničkom inicijativom MO BiH, Britanske ambasade u BiH, NATO stožera u Sarajevu te nadležnih zdravstvenih institucija u BiH. Cilj nam je da poboljšamo uvjete rada sanitetskih organa radi dostizanja sposobnosti ROLE-2 te u okviru naših kapaciteta omogućimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim pripadnicima OS BiH“.

Američki ambasador Nelson je tim povodom kazao da vozila Humwee i otvoreni stacionar, na zajedničkoj ceremoniji najbolje opisuju bit Sjevernoatlantskog saveza.

„NATO je poput porodice naroda, istomišljenika, koji zajednički rade za opće dobro, čemu danas i ovdje svjedočimo. SAD doniraju terenska sanitetska vozila s nosilima, koja dodatno doprinose poboljšanju kapaciteta ambulante, što je omogućila Vlade UK. Poput samog NATO-a, ovo čini cjelinu čija vrijednost premašuje zbir njenih pojedinačnih dijelova. Premda svaki dio, poput svake članice NATO-a, ima svoju vrijednost, tek kada se spoje pružaju najveći doprinos,“ zakjučio je Nelson.

Britanski ambasador Field je istaknuo da je ova aktivnost dio širokih i kontinuiranih veza Ujedinjenog Kraljevstva s Oružanim snagama i građanima Bosne i Hercegovine. Posebno je zahvalio osoblju OS BiH i kolegama iz NATO-a koji su uradili značajan posao na popravci zgrade i pokretanju službenog registriranja ambulanti.

„Danas su naši prijatelji iz Sjedinjenih Američkih Država donirali značajnu flotu visokomobilnih vozila, a od kojih će određen broj biti korišten kao vozila hitne pomoći. Vozila će biti komplementarna s novim objektima i omogućiti sigurnost pripadnicama i pripadnicima OS BiH dok obavljaju svoje dužnosti, znajući da će dobiti potrebnu njegu i skrb u slučaju bolesti ili povrede. Drago mi je da zajedno radimo ka istom cilju – pružanju bolje zdravstvene zaštite za osoblje OS BiH,“ zaključio je Field.

Nakon nedavnog otvaranja ambulanti u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci i „Dubrave“ kod Tuzle, pripadnici OS BiH dobili su i treću ustanovu u kojoj mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Do sada su okončani radovi na tri objekta na koje je Vlada UK utrošila više od pola miliona maraka, a uskoro će se intenzivirati i radovi na četvrtoj vojnoj ambulanti u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović istakao je da je očigledno da će nova isporuka specijaliziranih vozila i otvaranje nove ambulante dodatno poboljšati sposobnosti i interoperabilnost Oružanih snaga BiH, što je jedan od prioriteta, ali i uslova da OS BiH izrastu u moderne oružane snage.

„Boljim opremanjem i razvijanjem sposobnosti u segmentu potpore snaga, konkretno medicinskih sposobnosti, OS BiH polako, ali sigurno unaprijeđuju svoju operativnost, za što očekujemo još učinkovitiju potporu i institucija BiH,“ zaključio je general Mašović.

„NATO stožer u Sarajevu s ponosom pruža podršku Oružanim snagama i Ministarstvu obrane BiH u otvaranju ove nove vojne ambulante. Zadovoljstvo mi je vidjeti da ovi vrijedni vojnici dobivaju bolji kvalitet života, koji dolazi s vlastitim objektima namjenjenim za pružanje zdravstvenih usluga,“ kazao je tim povodom general Edwards.