Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

butila

Oružane snage BiH dobile modernu oružarnicu po NATO standardima

Oružarnica

Oružarnica u kasarni OS BiH “Butila”, u kojoj se čuva streljačko naoružanje i pripadajuća municija modernizirana je po visokim međunarodnim sigurnosnim standardima zaštite nivoa RC-3

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i komandanticom NATO Štaba Sarajevo, brigadnim generalom Pamelom McGahа, danas je u Glavnoj logističkoj bazi OSBiH u Butilama otvorio moderniziranu oružarnicu, prema kojoj će se modernizirati i ostali objekti za čuvanje streljačkog naoružanja OSBiH.

Događaju su prisustvovali i komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer, zamjenik načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Gojko Knežević, komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Radovan Ilić, komandant Komande za podršku OSBiH generalmajor Marko Stojčić, komandant Komande logistike OSBiH brigadir Ernes Heleg i ostale zvanice.

Oružarnica u kasarni OS BiH “Butila”, u kojoj se čuva streljačko naoružanje i pripadajuća municija modernizirana je po visokim međunarodnim sigurnosnim standardima zaštite nivoa RC-3. Radi se o pilot-projektu, koji će služiti kao ogledni model prema kojem će, uz podršku NATO Trust fonda, biti modernizirane preostale prostorije za smještaj naoružanja i municije na perspektivnim lokacijama OSBiH. MOBiH je za pilot-projekt modernizacije oružarnice u Butilama izdvojilo oko 52.000 KM, a radovi su okončani prije roka.

-BiH sa svojim vojnim kapacitetima i ograničenim resursima teži da svoje odbrambene potencijale integrira u globalni sistem kolektivne sigurnosti. Realizacijom ovog projekta OSBiH prihvataju NATO-ove i međunarodne standarde skladištenja naoružanja i municije, čime se također dokazuje naša opredijeljenost za saradnju sa NATO-om – rekao je tim povodom ministar Helez.

U svom obraćanju, general Mašović je konstatirao da se povećanjem stepena sigurnosti u vojnim objektima doprinosi sprečavanju proliferacije streljačkog i lakog naoružanja te time povećava nivo sigurnosti na cijeloj teritoriji BiH.

General McGaha je naglasila da će NATO pomoći moderniziranje i dodatno opremanje još oko 40 prostorija za skladištenje streljačkog naoružanja, čime NATO pomaže očuvanje sigurnosti za sve građane ove zemlje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.