BiH

Osam banaka zainteresovano za reprogram gradskog duga Banje Luke

16/03/2017

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić razgovarao je danas s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o infrastrukturnim radovima na području grada i mogućnostima za finansijsku podršku planiranim poslovima.

Delegaciju EBRD-a Radojičić je upoznao o tome da je Skupština grada sinoć usvojila odluku o raspisivanju javnog poziva za izbor strateškog partnera za gradsku „Toplanu“, koji će biti otvoren za sve zainteresovane investitore.

Naglasio je da, vodeći se principima trasparentosti i zaštitite gradskih interesa, Grad, sa svoje strane, namjerava da u ovom procesu angažuje renomirane konsultantske kompanije koje bi asistirale gradskim vlastima prilikom sklapanja ugovora sa potencijalnim partnerom, uključujući regulisanje svih međusobnih prava i obaveza.

– Zbog zaštite interesa grada, ovaj proces mora biti u potpunosti trasparentno i kvalitetno odrađen – rekao je Radojičić.

Predstavljajući trenutne prioritete gradskih vlasti, istakao je da bi 31. marta trebalo da budu otvorene ponude na međunarodnom tenderu za refinansiranje gradskog duga u iznosu od 73 miliona KM, ističući da je tendersku dokumentaciju do sada otkupilo ukupno osam komercijalnih banaka.

Radojičić je izrazio očekivanje da će, nakon refinansiranja gradskog duga, godišnje obaveze grada na otplati ranije podignutih kredita biti smanjene za 11 miliona KM.

Po njegovim riječima, iz tog razloga bi već u maju moglo doći do rebalansa gradskog budžeta, a ušteđeni novac bi bio usmjeren u komunalnu infrastrukturu i razvojne projekte na području grada.

S druge strane, predstavnici EBRD-a izrazili su interes za učešće u finansiranju infrastrukturnih projekata na području Banje Luke, posebno apostrofirajući projekt tzv. zelenih gradova, koji već provode u regionu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.