Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova koalicija

Osam ciljeva: Ovo je sporazum kojeg su potpisali SNSD, HDZ i Osmorka

sporazum

U sporazumu definirano je osam ciljeva koje će ispuniti “Osmorka”, SNSD i HDZ

– Lideri Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao i njihovih koalicionih partnera, potpisali su danas u Sarajevu dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za razdoblje 2022 – 2026. godina”.

U sporazumu definirano je osam ciljeva koje će ispuniti “Osmorka”, SNSD i HDZ.

To su evropske integracije, brzo usvajanje budžeta, mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj, te uspostavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje ivesticionih projekata, izborno zakonodavstvo i demokratizacija izbornog procesa, reforma pravosuđa i reforma sigurnosno-obavještajnog sistema.

Sporazum tretira pitanje Evropske unije, odnosno europskih integracija, dok se NATO i ne spominje.

– Imamo razlika oko NATO-a, ali niko nije napustio svoje pozicije oko toga i nismo gubili vrijeme. BiH ima svoj plan reformi vezano za odbranu i saradnju sa NATO-om, rekao je Milorad Dodik nakon potpisivanja sporazuma.

Jedan dio sporazuma odnosi se na Izborno zakonodavstvo i demokratizacija izbornog procesa. Potpisnici sporazuma dogovorili su se da hitno provedu, a najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima

Dogovorena je i reforma pravosuđa.

“Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su izvršiti cjelovitu reformu pravosuđa, vodeći se ustavnim nadležnostima BiH, entiteta i kantona, preporukama Evropske komisije, evropskim standardnima, dosadašnjim iskustvima i dobrim evropskim praksama, čvrsto opredijeljeni za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, navodeno je.

Zadnja tačka sporazuma je reforma bezbjednosno-obavještajnog sistema.

“Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su izvršiti reformu bezbjednono-obavještajnog sistema u cilju njegove potpune depolitizacije i profesionalizacije, kako bi se u cjelosti onemogućila zlupotreba tog sistema u političke ili neke druge svrhe”, navedeno je u sporazumu.

Dodik je na svom Twitteru objavio sadržaj dokumenta.