Rok ističe

Osam dana nakon potpisanog sporazuma nema pomaka u formiranju Vijeća ministara

Sarajevo: Dodik sazvao konferenciju za medije nakon formiranja vlasti u BiH

Ni osam dana nakon potpisanog Sporazuma nema zakazane sjednice Predsjedništva BiH

Za formiranje Vijeća ministara BiH, a prema potpisanim Principima za formiranje vlasti na državnom nivou između SDA, HDZ BiH i SNSD-a, ostala su još 22 dana. Dan nakon potpisanog sporazuma, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da Vijeće ministara BiH i neće biti formirano u roku od 30 dana. Član 12. propisuje da ukoliko od dana potpisivanja prođe 30 dana, a da nije formirano Vijeće ministara BiH, Sporazum više ne vrijedi.

U članu 11. potpisanog Sporazuma navodi se:

„Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH na formiranje Komisije za imenovanje Vijeća ministara BiH te ostalih radnih tijela u skladu sa Ustavom i poslovnikom, te ostalih radnih tijela u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, kao i Predsjedništvo BiH i Zastupnički dom PS BiH da u što kraćem roku zakaže sjednice kako bi imenovali kandidata za predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH i Vijeće ministara BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnicima“.

Ni osam dana nakon potpisanog Sporazuma nema zakazane sjednice Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da će mandatar biti potvrđen onda kada se pošalje prvi Godišnji nacionalni plan u NATO. Iz SNSD-a oprečni stavovi, prvo mandatar pa daljnji dogovor o obavezama BiH prema NATO-u. Komšićevom stavu pridružio se i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao da neće glasati suprotno od njega kada je riječ o mandataru.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u intervjuu za Nezavisne novine kazala je da je potrebna saradnja s NATO-om.

„Mi nikada nismo sporili da treba da postoji saradnja s NATO-om. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba da postoji, jer smatramo da nam saradnja s NATO-om treba da jačamo naše bezbjednosne kapacitete i dosegnemo neki nivo, ali to ne znači da treba da uđemo u NATO, pogotovo zato što imamo tu rezoluciju, koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO-u nego prema bilo kojem vojnom savezu. Što se tiče GNP-a, sve je definisano u principima. Kada formiramo vlast, onda treba da definišemo sve što treba da predstavlja ta saradnja. To bi bilo logično. Ali ovdje nema logike, ovdje ima samo proste političke agende i to one sirove“, kazala je Cvijanović.