BiH

u novoizgrađenoj zgradi

Osam porodica socijalne kategorije dobilo ključeve novog stana u Brčkom

04/03/2020

Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić nakon urečenih ključeva porodicama kazao je kako je ovo veliki dan za korisnike stanova, ali i Brčko distrikt BiH

Osam porodica povratnika i raseljenih osoba u srijedu je dobilo ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi u Brčko distriktu BiH.

Ceremoniju uručenja organiziralo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u suradnji s Odjelom za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja i Uredom gradonačelnika Brčko distrikta BiH, u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH (RSP).

Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić nakon urečenih ključeva porodicama kazao je kako je ovo veliki dan za korisnike stanova, ali i Brčko distrikt BiH.

“Svi oni imaju svoje priče i to su sve posljedice tragičnih ratnih dešavanja na prostorima BiH. Mi smo nedavno potpisali ugovore s trinaest porodica koje će putem rekonstrukcije izgradnje individualnih stambenih objekata riješiti svoj problem, a i prethodno smo imali sličan projekt gdje smo dodijelili ključeve za osam porodica. Nama ostaje problem CEP 2, zatvaranje kolektivnih centara, i nadam se da ćemo i tu napraviti određene pomake i da ćemo biti u prilici da kažemo da je taj problem riješen na prostoru Distrikta”, kazao je Milić.

Predstojnik Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Petar Vrhovac kazao je kako su stanovi veličine od 47 do 73 kvadratnih metara i kako će stanari plaćati jednu konvertibilnu marku po kvadraturi.

Istaknuo je kako je Distrikt uložio svoja sredstva u izgradnji spomenute zgrade kao što su plac, građevinska dozvola, komunalne usluge i durgo.

Ceremoniji je prisustvovao i voditelj Kabineta zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Šefik Hafizović, koji je istaknuo kako je ovo druga zgrada u Brčkom u realizaciji RSP-a.

“Ovo je druga po redu zgrada u Brčkom u realizaciji Regionalnog stambenog programa u vrijednosti oko 465.000 maraka. Kada je u pitanju Regionalni stambeni program, koji se realizira na prostoru BiH, ukupan iznos je 75 miliona eura. Mi smo 1.500 stambenih jedinica diljem BiH završili i planirano je još 1.700 koje se trebaju realizirati od 2020. do 2022. godine”, kazao je Hafizović.

Inače, za financiranje stambenih projekata i potporu u provedbi programa donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH.

Europska unija najveći je donator s udjelom od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države s 24 milijuna eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu potporu programu daju Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB), koja upravlja donatorskim fondom i pruža potporu partnerskim zemljama u provedbi programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

BiH je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske te Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH, navodi se u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.