Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osam romskih porodica u Bugojnu dobilo ključeve od stanova

romi-bugojno

Osam romskih porodica iz Bugojna dobilo je ključeve stanova, koji se nalaze u novosagrađenoj zgradi u naselju Kula.

-Imam troje djece, žena mi je umrla, i živimo veoma teško. Nemam nikakvih primanja. U ratu sam bio borac, ranjavan sam. Kroz ovaj projekt, moja djeca će moći računati na bolju budućnost, kazao je jedan od korisnika projekta Muharem Salkanović.

Predsjednik Udruženja Roma “ILO” Fahrudin Zukanović zahvalio je svima, koji su pomogli “ostvarenju višegodišnjeg sna i životne želje mnogih romskih porodica”.

Radi se, dodao je, o projektu čija je realizacija počela 2013., kojim je planirana izgradnja stanova za ukupno devetnaest romskih porodica s područja bugojanske općine.

-Ljudi koji su, na ovaj način, riješili svoje stambeno pitanje nemaju nikakvu imovinu. Bili su, uglavnom, podstanari, i snalazili su se na razne načine. Stanovi i garaže, koje su dobili, urađeni su po evropskim standardima, naglasio je.

Sredstva za realizaciju projekta stambenog zbrinjavanja najugroženijih romskih porodica u Bugojnu, u iznosu od oko 500.000 KM, osigurali su Švicarski Karitas, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Općina Bugojno.

U drugoj fazi projekta, u planu je izgradnja preostalih stambenih jedinica i asfaltiranje pristupnog puta, koji vodi do tek useljene zgrade u Kuli.