Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inspektorat RS

Osam slučajeva nepoštivanja mjera, izrečene kazne od 9.000 KM, jednom objektu zabranjen rad

Banja Luka: U RS obavezne maske i na otvorenom, kazna za ne nošenje maske 50 eura
21.10.2020., Banja Luka (BiH) - Od danas je na prostoru Republike Srpske obavezno nosenje zastitnih maski i na otvorenom. Odluka je to Stozera za izvanredne situacije RS u cilju zaustavljanja trenda lose epidemioloske situacije u ovom BH entitetu. Kazna za nenosenje maske na otvorenom iznosi cak 50 eura. Zabranjeno je i okupljanje vise od 10 osoba, dok je ogranicenje na javnim skupovima do 50 osoba. U posljednja 24 sata u RS je potvrdjeno prisustvo virusa korona (SARS-CoV-2) kod 268 osoba, a cak rekordnih 121 osoba je iz Banja Luke. Photo: Dejan Rakita/Pixsell

Izrečene su kazne u iznosu od 9.000 KM, a za jedan objekat izrečena je mjera zabrane rada

Iz Inspektorata Republike Srpske danas je saopšteno da su nadležni inspekcijski organi protekle sedmice izvršili 1.050 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama te da su u osam slučajeva utvrđene nepravilnosti, zbog čega su izrečene kazne u iznosu od 9.000 KM, dok je za jedan objekat izrečena mjera zabrane rada, javlja Anadolu Agency (AA).

“U okviru provođenja navedenih mjera do sada je izvršeno preko 24.200 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od oko 365.000 KM, dok je za 30 objekata izrečena mjera zabrane rada”, navodi se u saopštenju iz Inspektorata RS.

Dodaje se da su generalno privredni subjekti pokazali odgovornost, spremnost za saradnju i provođenje preporuka i uputstava zdravstvenih stručnjaka o mjerema kojih se trebaju pridržavati u cilju nesmetanog rada i suzbijanja bolesti izazvane virusom korona.

“Na osnovu navedenih pokazatelja, može se konstatovati da su pojačan inspekcijski nadzor i preduzimanje oštrijih mjera prema nesavjesnim pojedincima koji krše zakon, rezultirali smanjenjem broja kontrola sa utvrđenim nepravilnostima”, stoji u saopštenju.

Inspekcija će i u narednom periodu nastaviti s pojačanim kontrolama na terenu, a navode da će pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem budu ugrožavali zdravlje stanovništva snositi posljedice u skladu sa zakonom.

“Imajući u vidu da je epidemiološka slika pogoršana, još jednom pozivamo građane i privredne subjekte da prevenciju stave na prvo mjesto i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju”, saopšteno je iz Inspektorata RS.