Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strateški partneri

OSBiH između Istoka i Zapada: Uz kinesku opremu do NATO-a

osbih oruzane snage bih vojnici fena

Opremanje OSBiH značajnim kineskim materijalnim sredstvima, uključujući oružje, negativno bi uticalo na put BiH ka NATO-u. SAD su najznačajniji partner OSBiH

Zbog insistiranja predstavnika Republike Srpske (RS) u institucijama Bosne i Hercegovine (BiH), budžetska sredstva za Oružane snage BiH (OSBiH) godinama se ograničavaju, zbog čega je značajnija modernizacija OSBiH gotovo onemogućena. Opremanje OS u značajnoj mjeri zavisi od donacija, odnosno podrške prijateljskih zemalja. Najznačajniji partneri OSBiH su Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge članice NATO-a i Evropske unije (EU), Turska, a kao donatori se pojavljuju i ostale azijske države, među kojima i Narodna Republika Kina (NRK).

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i njegov zamjenik za politiku i planove Slaven Galić nedavno su u službenu posjetu primili ambasadora NRK u BiH Jia Pinga. Iz Razgovaralo se i o „saradnji oružanih snaga dviju zemalja“ te sigurnosnim i privrednim aspektima „važnim za Evropu i svijet“. Odnosi BiH i Kine ocijenjeni su kao „vrlo dobri“, a ministar Helez se zahvalio NRK koja je u tri donacije OSBiH darovala ukupno 32 inžinjerske mašine i vozila, ocjenjujući „da je svaka takva pomoć za OS BiH dobrodošla“. Ambasador Ping je istakao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH te izražava zahvalnost što BiH „nikad nije prodavala naoružanje Tajvanu, kojeg NRK smatra svojom suverenom teritorijom“. Također se zanimao šta bi od materijalno-tehničkih sredstava (MTS) još bilo korisno za OS BiH.

Duško Vejnović: „Poklonu se u zube ne gleda“

Helez je tokom susreta s kineskim ambasadorom naglasio da BiH u prioritetima svoje vanjske politike ima punopravno članstvo u EU i NATO-u i da BiH nastoji usvojiti „političke i vojne standarde NATO-a i EU“. Konstatirao je i da veliki dio pomoći razvoju OS BiH dolazi upravo od zemalja NATO-a i EU, ali da su „jači privredni i vojni kontakti i projekti važni za obje zemlje“.

Govoreći o efektima mogućih značajnijih kineskih donacija u MTS-u, eventualno i oružju za OS BiH, profesor na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka Duško Vejnović ističe da se „poklonu ne gleda u zube“ i da ne vidi nikakav problem u kineskim donacijama „ako o tome postoji dogovor na najvišem nivou u BiH“.

Nedžad Ahatović: „Kineska oprema nije rješenje ako hoćemo u NATO“

„Ne bih se upuštao u ocjene eventualnih političkih uslova u vezi sa doniranjem materijalno-tehničkih sredstava, pogotovo naoružanja i vojne opreme, ali mislim da takve aktivnosti ne bi bile prepreka na putu BiH ka euroatlantskim integracijama i NATO-u. Uostalom, o tom putu bi se trebali dogovoriti konstitutivni narodi u BiH, entiteti i Distrikt Brčko. Vidimo da su sve zemlje okruženja, osim Srbije, u sastavu NATO-a, i da zvaničnici RS-a žele pratiti Srbiju koja je za neutralnost“, kaže Vejnović.

Vojno-politički analitičar iz Sarajeva Nedžad Ahatović smatra da kineska oprema „nije rješenje za BiH ako ova država ide u NATO“. „Smanjivanje zavisnosti od vanjskih dobavljača vojne opreme treba biti imperativ za BiH, koja bi sama trebala proizvoditi što je moguće više opreme, MTS-a i oružja za svoje OS. Naš glavni strateški partner trebaju biti SAD, ne samo zbog donirane opreme za OSBiH, nego i zbog zajedničkog interesa da se BiH i region uključe u NATO. Vojna neutralnost ne dolazi u obzir u postojećem okruženju, a svi politički subjekti koji usporavaju uključenje BiH u NATO direktno rade za interes Kremlja, a protiv države BiH“, kaže Ahatović za DW.

Američka ambasada: „OSBiH nemaju boljeg partnera od SAD-a”

Profesor Vejnović vjeruje da su svi koji investiraju u BiH, njenu sigurnost i stabilnost „dobrodošli“. „BiH treba opremati kao modernu, pravnu državu u svim segmentima. To podrazumijeva i opremanje OSBiH, policija na svim nivoima, Obavještajno sigurnosne agencije i državne Agencije za istrage i zaštitu i to najmodernijim tehnologijama“, kaže Vejnović.

Američka ambasada u BiH odgovorila je na upit DW-a da li bi masovnije kineske donacije MTS-a, eventualno i oružja za OSBiH mogle uticati na put BiH u NATO. „Odluka o partnerstvu sa Narodnom Republikom Kinom i opremanju OS BiH značajnim materijalnim sredstvima i opremom NR Kine, uključujući i oružje, negativno bi uticala na interoperabilnost i partnerstvo BiH sa NATO, te njene izglede za euroatlantske integracije“, rečeno je za DW iz Ambasade SAD-a. „Euroatlantske aspiracije BiH, uključujući i njen put ka NATO-u, sadržane su u zakonima BiH, a Sjedinjene Američke Države već dugo podržavaju integraciju BiH u euroatlantske institucije. OSBiH nemaju boljeg partnera od Sjedinjenih Država, a mi nastavljamo pružati obuku i opremu za OSBiH koje su im potrebne za produbljivanje saradnje i partnerstva sa NATO-om”, naglašava Ambasada SAD-a.

Američka podrška neće izostati

Ambasada podsjeća da je nedavna pomoć SAD-a uključivala nabavku četiri helikoptera Huey II, 86 Humvee vozila i opremanje Bataljonske grupe lake pješadije (LIBG), u ukupnom iznosu od preko 60 miliona dolara, dok će predstojeća pomoć u višemilionskom iznosu biti usmjerena ka dodatnom poboljšanju borbene gotovosti Bataljonske grupe lake pješadije OSBiH , vazduhoplovnih sposobnosti OSBiH, te kibernetičkoj sigurnosti OS i Ministarstva odbrane. „Pored toga, SAD troše više od milion dolara godišnje na profesionalno vojno usavršavanje pripadnika OS BiH“, navodi Ambasada SAD-a.

To je potvrdio i ministar odbrane BiH Zukan Helez tokom susreta sa američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem u četvrtak (6. aprila), ističući kako su SAD „ključni saveznik BiH na njenom euroatlantskom putu“. On je zahvalio ambasadoru za „američki paket pomoći od 23 miliona dolara za daljnje jačanje helikopterskih kapaciteta OSBiH“. Helez naglašava da će Ministarstvo odbrane i OSBiH dalje biti posvećeni nabavci američkih helikoptera. Ambasador Murphy je zaključio kako Ministarstvo i OSBiH „u svakom trenutku mogu računati na pomoć američke strane i da trajna podrška neće izostati“.

Istok i Zapad se trebaju pomiriti

Banjalučki profesor Duško Vejnović kaže da je prirodno da su SAD „oprezne“ prema kineskom, ali i ruskom angažmanu bilo gdje u svijetu, pa i u regiji zapadnog Balkana. „Kineske, u perspektivi i moguće ruske investicije u državama regije, posebno donacije za njihove oružane snage, predstavljale bi vid čvršćeg jačanja međusobnih odnosa i povezivanja. Zato je razumljiv oprez SAD-a. Međutim, Istok i Zapad se moraju približiti i, prije svega, okončati sukob u Ukrajini. Taj sukob, prema nekim teoretičarima, predstavlja kraj Drugog ili početak Trećeg svjetskog rata. Velike sile se moraju dogovoriti i graditi mostove, a ne rušiti ih, što često čine na štetu malih država“, kaže Vejnović.