Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozitivan korak

OSCE čestitao PFBiH na usvajanju Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici

osce
Foto: OSCE

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti podržavati sve relevantne organe u aktivnostima koje doprinose daljnjoj eliminaciji nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja u cijeloj BiH

Misija OSCE-a u BiH čestitala je Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na usvajanju Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2024-2027. godina. 

– Ovo je važan korak naprijed u jačanju sistemskog odgovora na nasilje u porodici. Za Parlament FBiH ostaje od suštinskog značaja da nastavi pratiti i poticati provođenje strateških aktivnosti navedenih u Strategiji – navodi se u saopćenju iz Misije OSCE-a u BiH.

OSCE pozdravlja i jednoglasno usvajanje zaključaka sa zajedničke tematske sjednice parlamentarnih komisija o institucionalnom odgovoru na nasilje u porodici i nasilje nad ženama od strane Parlamenta FBiH.

– Misija će sa zadovoljstvom podržati Parlament FBiH u organizaciji naredne zajedničke tematske sjednice parlamentarnih komisija u septembru o odgovoru pravosudnih institucija i treće takve sjednice u novembru o odgovoru socijalnih službi u slučajevima rodno zasnovanog nasilja ili nasilja u porodici. Ovi konkretni koraci čine stvarnu razliku u životima i sigurnosti žena, ali i svih građana.  Ostvaren je veliki napredak, no još se mnogo toga mora uraditi – poručuju iz OSCE-a.  

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti podržavati sve relevantne organe u aktivnostima koje doprinose daljnjoj eliminaciji nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja u cijeloj BiH.