Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OSCE domaćin konferencije o upravljanju i reformama sigurnosnog sektora

sarajevo77455

Ključni faktori za održivost i jačanje procesa upravljanja i reforme sigurnosnog  sektora u jugoistočnoj Evropi bit će tema regionalne konferencije danas u Sarajevu čiji je domaćin OSCE.

Visoki zvaničnici ministarstava i poslanici parlamenata država jugoistočne Evrope, stručnjaci uključeni u procese upravljanja i reforme sigurnosnog sektora, predstavnici različitih OSCE-ovih institucija i misija, međunarodnih i regionalnih organizacija, organizacija civilnog društva i akademske zajednice će na konferenciji razgovarati o mogućnostima i izazovima za održivost reformskih napora kojima se gradi povjerenje u regionu.

Ova konferencija, koju organizira OSCE-ov Centar za sprečavanje sukoba, Austrija koja trenutno predsjedava OSCE-om i Misija OSCE-a u BiH, će biti prilika da se razmijene iskustva između lokalnih, državnih i međunarodnih aktera, razmotre stečena iskustva, te da se identifikuju načini za održivost i jačanje procesa upravljanja i reforme sigurnosnog sektora na državnom i regionalnom nivou.

Konferenciju će otvoriti zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin i pukovnik  Michael Pesendorfer, vojni ataše pri austrijskoj ambasadi u Sarajevu, a uime Austrije koja 2017. godine predsjedava OSCE-om, najavljeno je iz Misije OSCE-a u BiH.